Noi acţionari la a treia ca mărime bancă din Republica Moldova

Noi acţionari la a treia ca mărime bancă din Republica Moldova

Până în anul 2012 Victoriabank a fost controlată de Vlad Plahotniuc

În cadrul a şapte tranzacţii desfăşurate astăzi la Bursa de valori din Moldova au fost vândute 9,5% din acţiunile Victoriabank la un preţ total de 46,3 milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preţul de comercializare a acţiunilor cu valoare nominală de 10 de lei a fost de 19,5 de lei, cu 14,25 lei mai ieftin decât se tranzacţionau săptămâna trecută. Cine sunt beneficiarii acestor tranzacţii nu s-a anunţat.

Potrivit datelor publicate pe site-ul băncii, în prezent pachete importante de acţiuni deţine Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu o cotă de 15,06% şi Alpha Bank România cu o cotă de 12,5%.

Un pachet important la Victoriabank este a lui Victor Ţurcanu, actualul preşedinte al Consiliului de Administrare. Oficial, el deţine 10,45%, dar împreună cu rudele ar controla circa 25%.

În acelaşi timp un grup de firme care ar fi afiliate lui Veaceslav Platon au intrat la finele anului trecut în posesia a circa 40% din acţiunile Victoriabank. Printre aceste se numărau companiile de asigurări Asito şi Moldasig, firmele Volmark Trade LTD şi Maxpower Invest Limited, înregistrate în Marea Britanie, firma cipriotă Corplexus LTD şi compania rusească „Центральная компания инфраструктурных инвестиций” («ЦИКинвест»).

La începutul acestui an între acţionarii băncii a izbucnit un conflict, care s-a finalizat cu înfrângerea grupării lui Platon.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: