Moldovenii au cel mai scăzut nivel de trai din Europa. Republica Moldova depăşea anterior în clasament Albania, Bosnia Herţegovina şi Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova a coborât pe ultimul loc printyre ţările europene în clasamentul privind nivelul de trai FOTO: Adevărul
Republica Moldova a coborât pe ultimul loc printyre ţările europene în clasamentul privind nivelul de trai FOTO: Adevărul

Republica Moldova se clasează pe ultimul loc în Europa după nivelul de trai, anterior, depăşind în clasament ţări precum Albania, Bosnia Herţegovina sau Turcia.

Studiul realizat de The Legatum Institute din Marea Britanie arată că nivelul de trai al moldovenilor s-a înrăutăţit anul curent, întrucât în 2014 ţara noastră ocupa penultima poziţie, fiind urmată de Bosnia şi Herţegovina, transmite IPN.

În anul 2014, Moldova s-a clasat pe poziţia a 89-a, la fel ca şi în 2013. În ultimii 2 ani, Moldova depăşise Bosnia Herţegovina, iar în anul 2012 s-a situat pe poziţia a 84-a, ţări europene precum Albania, Bosnia Herţegovina sau Turcia fiind clasate pe poziţii inferioare Republicii Moldova.

Potrivit studiului, în ţările din nordul Europei continuă să se înregistreze cel mai înalt nivel al vieţii. Lideră a acestui clasament a fost desemnată Norvegia pentru al şaptelea an consecutiv. Pe locul doi este Elveţia, urmată de Danemarca, Noua Zeelandă şi Suedia.

În top 10 al Legatum Prosperity Index 2015 se regăsesc 7 state din Europa, dintre care 6 din nordul Bătrânului Continent. Pe ultimele zece poziţii se clasează şase state africane, trei asiatice şi unul din Caraibe. Toate aceste ţări sunt sau au fost afectate de conflicte armate în ultimii ani.

Nivelul de trai din statele vecine ale Moldovei este mult mai bun. România ocupă locul 50, Rusia se situează pe poziţia a 58-a, Belarus pe 63, iar Ucraina, chiar şi cu un război pe teritoriul său, pe locul 70.

În Legatum Prosperity Index 2015, Republica Moldova se situează pe poziţia a 92-a din cele 142 de state din întreaga lume incluse în top.

Studiul este o încercare de a evalua sănătatea economică a unei naţiuni şi ia în calcul opt indici precum economia, libertatea personală, educaţia, securitatea, antreprenoriatul etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite