Moldovenii aflaţi la muncă peste hotare contribuie decisiv la ieşirea din criza economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AJUTOR În perioada ianuarie-noiembrie 2010, moldovenii aflaţi la muncă peste hotare au trimis acasă 1.126,15 milioane de dolari, cu 6,25% mai mult ca în aceeaşi perioadă a anului trecut, anunţă Banca Naţională a Moldovei.

Dacă ritmurile se menţin, apoi valoarea transferurilor de bani efectuate în anul 2010 de moldovenii care muncesc în străinătate va constitui 1.254 milioane de dolari, arată estimările experţilor de la Institutul IDIS „Viitorul". Potrivit experţilor banii transferaţi acasă de stranieri au fost unul din factorii principali a ieşirii din criză a economiei Republicii Moldova.

CIRCA 8 MILIARDE
DE DOLARI ÎN 6 ANI

Un raport al Băncii Mondiale arată că în anul 2008, moldovenii care lucrează în străinătate au trimis acasă 1.897 milioane de dolari, după care în anul 2009 remitenţele au coborât la 1.211 milioane de dolari, iar pentru anul 2010 această cifră este estimată la 1.310 milioane de dolari.

Raportul Băncii Mondiale relevă că în perioada 2005-2010 moldovenii au trimis acasă peste 8 miliarde de dolari, în condiţiile în care, în 2010, 21,5% din populaţie trăieşte în afara ţării, iar valoarea remiterilor din 2009 reprezintă 23,1% din PIB.

Cel mai mult emigranţii moldoveni preferă să muncească în Federaţia Rusă, Ucraina, Italia România, Statele Unite, Israel, Spania, Germania şi Kazahstan, se arată în raportul Băncii Mondiale. Moldovenii care muncesc peste hotarele ţării activează în domenii precum comerţul, agricultura, întreprinderi industriale, construcţii, transporturi şi telecomunicaţii.

FACTOR-CHEIE
ÎN EVOLUŢIA ECONOMIEI

Banii trimişi acasă de către cei aflaţi la muncă peste hotare constituie unul din factorii cheie în evoluţia economică din ultimul deceniu al Republicii Moldova, contribuind decisiv la reducerea sărăciei, creşterea consumului şi a PIB-ului, dar şi la rate mai mari ale inflaţiei.

Estimări independente arată că, pe lângă intrările oficiale, moldovenii care muncesc în străinătate mai trimit acasă pe căi neoficiale sume de bani egale cu circa 50% din valoarea transferurilor oficiale. În consecinţă valoarea reală a transferurilor de bani efectuate în anul 2010 ar putea ajunge la 1,9 miliarde de dolari, sumă ce este de circa 10 ori mai mare decât volumul net al investiţiilor străine directe efectuate anul trecut în economia Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite