Moldovagaz „ameninţă” cu noi scumpiri la gaze

Moldovagaz „ameninţă” cu noi scumpiri la gaze

Preţul gazelor de import a crescut anul trecut

ÎNTREŢINERE Tariful la metan ar putea creşte chiar mai mult decât a solicitat întreprinderea „Moldovagaz", deoarece după 1 aprilie 2011, Gazprom ar putea să mai ridice preţul combustibilului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alexandru Gusev, preşedintele întreprinderii Moldovagaz susţine că în mărimea tarifului, inclusă în cererea de majorare a acestuia, depusă la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) s-a luat în calcul doar preţul gazului din primul trimestru al anului curent. Potrivit lui Gusev nu este exclus ca în al doilea trimestru să vină cu o nouă solicitare de majorare a tarifului. „Depinde cum va fi preţul gazului livrat de Gazprom în trimestrul următor", a afirmat Alexandru Gusev, în cadrul unei şedinţe organizate de ANRE.

Oficialul de la Moldovagaz nu a exclus faptul că de la 1 aprilie 2011, Gazprom va majora preţul gazului livrat Republicii Moldova.

Victor Parlicov, directorul general al ANRE, consideră că în această situaţie ar fi necesară să se facă o estimare „a preţului mediu anual la gaz", astfel încât Agenţia să nu se trezească „ca la fiecare trei luni să veniţi cu o cerere de majorare a tarifului".
„Am cerut întreprinderii Moldovagaz ca să facă o estimare a preţului mediu al gazului importat în anul curent, astfel încât să putem calcula mărimea tarifului pentru întreg anul", a declarat pentru „Adevărul" Victor Parlicov.

În afară de gaz, potrivit oficialilor de la ANRE, ar urma să fie majorate şi tarifele pentru energia termică furnizată de Termocom și CET-uri.

Chiar în ultima zi a anului trecut, oficialii Moldovagaz au transmis ANRE cererea de majorare a tarifelor la gazele naturale cu 13,1%. Dacă se va aproba, tariful mediu de livrare a gazelor naturale către consumatori va ajunge la 4.636 de lei pentru mia de metri cubi.

Principalul argument pentru solicitările companiei este majorarea cu 11,7% a preţului mediu de procurare a gazului de import. De la 1 ianuarie, preţul a crescut de la 262,95 de dolari pentru o mie de metri cubi la 293,8 de dolari.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările