Moldova va putea accesa 100 milioane de euro pentru interconectarea electrică cu România

Moldova va putea accesa 100 milioane de euro pentru interconectarea electrică cu România

Trei acorduri de finanţare pentru proiectul de interconectare a reţelelor de energie electrică din Republica Moldova cu cele din România au fost semnate astăzi, 26 septembrie, de către Ministerul Finanţelor. Moldova va putea accesa finanţare în valoare de 60 de milioane de euro împrumut şi 40 de milioane de euro grant pentru modernizarea sistemului energetic, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Banii vor fi direcţionaţi în special pentru construcţia staţiei de electricitate de tip back-to-back la Vulcăneşti şi pentru construcţia unei linii de interconectare între sudul Republicii Moldova şi Chişinău.

Potrivit ministrei Finanţelor, Natalia Gavriliţa, aceste acorduri vin în suportul unui proiect important care va contribui la reducerea dependenţei energetice a Republicii Moldova. Proiectul este elaborat în comun de către Guvern, Banca Europeană pentru Reonstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii, Banca Mondială şi Uniunea Europeană. „Acesta este un proiect strategic pentru Moldova”, a subliniat Natalia Gavriliţa.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, a menţionat că este un proiect de anvergură care va necesita investiţii de sute de milioane de euro. Acesta va aduce ca rezultat tarife mai joase şi va creşte competitivitatea produselor şi mărfurilor autohtone.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menţionat că este un proiect care are nevoie cu adevărat de un angajament tehnic, politic şi financiar. Un proiect care va aduce beneficii majore pentru sporirea concurenţei pe piaţa energetică. „Obiectivul nostru este de a realiza integrarea deplină în reţeaua energetică a Uniunii Europene”, a subliniat Peter Michalko.

Directoarea biroului BERD la Chişinău, Angela Sax, a spus că proiectul este o dovadă a eforturilor comune întreprinse de BERD, BEI, BM şi UE. Nu va fi unicul. Alte patru sunt planificate.

Anna Akhalkatsi, manager de ţară al Băncii Mondiale, a spus că rolul Băncii Mondiale în acest proiect este de a susţine construcţia liniei aeriene de interconectare de 400 de kW, modernizarea substaţiilor de la Chişinău şi Vulcăneşti şi consolidarea sistemului de dispecerat şi contorizare a energiei electrice. „Aceste componente din program sunt importante pentru a ne asigura că această legătură electrică de tip back-to-back va fi cu adevărat adusă până în casele cetăţenilor”, a precizat Anna Akhalkatsi.

Şeful reprezentanţei Băncii Europene de Investiţii în Republica Moldova, Antonio Castillo, spune că proiectul este un pas important pentru asigurarea unei resurse adiţionale de energie electrică pentru Republica Moldova. „Prin aceste proiecte, cu participarea BEI, vom contribui la securitatea şi stabilitatea energetică, deschizând piaţa pentru mai multă concurenţă şi pentru mai multe surse de energie şi la tarife stabilite în mod echitabil”, a declarat Antonio Castillo.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: