Misiunea FMI, despre majorarea tarifelor

Misiunea FMI, despre majorarea tarifelor

Fondul Monetar Internaţional nu are aşteptări ca tarifele la energia electrică să crească sau să descrească. Aşteptarea este ca metodologia aprobată să fie aplicată întocmai. Declaraţia îi aparţine lui Ruben Atoyan, şeful echipei de experţi a FMI, care s-a aflat la Chişinău în perioada 26 iunie-10 iulie, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, Ruben Atoyan a declarat că nu trebuie să aibă loc „politizarea” tarifelor. Există o metodologie care se bazează pe cele mai bune practici internaţionale şi care trebuie aplicată. „Noi nu avem o părere în ceea ce priveşte mărimea acestor tarife sau direcţia ajustării acestora. Este foarte important că există o metodologie şi ea trebuie aplicată corespunzător”, a declarat şeful echipei de experţi a FMI.
 
Premierul Maia Sandu a declarat, la rândul său, că şi Guvernul îşi doreşte ca Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică să meargă strict pe metodologie şi pe lege. „Noi nu ne dorim ca în funcţiile de răspundere în aceste agenţii să ajungă oameni numiţi politic, care nu au nicio treabă cu energia, aşa cum s-a întâmplat în cazul guvernării precedente. Noi ne dorim ca ANRE şi alte agenţii să nu facă jocurile unor companii şi unor prestatori de servicii. Ne dorim să fie foarte atenţi şi să nu admită ca în tarifele noastre să fie incluse scheme de corupţie, aşa cum s-a întâmplat în cazul fostei şefe de la Union Fenosa, fosta ministră a sănătăţii şi aşa mai departe”, a mai spus Maia Sandu.
 
Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică urmează în curând să prezinte calculele privind tarifele la energia electrică, în baza solicitărilor de majorare depuse de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie Electrică şi Furnizare Energie Electrică Nord în luna martie 2019. Agenţia are la dispoziţie 180 de zile ca să emită o decizie ca urmare a solicitărilor înaintate. ANRE a examinat demersurile companiilor, însă le-a solicitat furnizorilor informaţii suplimentare. Ca urmare, specialiştii Agenţiei urmează să prezinte calculele şi să le publice pe pagina web pentru consultări publice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: