Misiune imposibilă: să iei credit de la bancă. Oamenii de afaceri din Republica Moldova preferă să se descurce pe cont propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dobânzile mult prea mari impuse de instituţiile financiare, dar şi termenul mic oferit pentru perioada de returnare a împrumuturilor sunt doar două dintre piedicile clienţilor. În timp ce micii afacerişti abia se pot apropia de banii băncilor, persoanele fizice se lasă tot mai greu convinse să-şi încredinţeze economiile companiilor de profil.

Valoarea dobânzilor la credite impuse de bănci în ultimul an a scăzut până la cel mai mic prag din istoria Moldovei. Cu toate acestea, cota lor rămâne prea ridicată pentru puterea de returnare a împrumuturilor pe care o au moldovenii.

CIFRA
36,5
La sută. Aceasta
este ponderea din PIB
a creditelor acordate de băncile moldoveneşti economiei naţionale.

„Aceasta este o piedică în dezvoltarea economiei", susţine Adrian Lupuşor, expert la Centrul analitic „Expert-Grup". Potrivit lui Lupuşor, creditele acordate de bănci agenţilor economici au o cotă de 36,5% din Produsul Intern Brut (PIB). Comparativ, în Cehia, procentul este de 53%, în Ucraina de 74%, iar în Estonia de 97%.

„Cel mai mult au de suferit patronii întreprinderilor mici şi mijlocii care şi aşa au dificultăţi la contractarea creditelor. Nu întotodeauna au posibilitatea să pună gaj pentru împrumut", a precizat expertul. Lupuşor mai susţine că băncile dispun de resurse importante de bani, la care însă are acces doar un grup limitat de agenţi economici.


Populaţia, greu de convins


Printre aceştia sunt marii oameni de afaceri sau clienţii fideli ai băncilor. Printre cele mai importante cauze care duc la o valoare prea ridicată a dobânzilor se numără costul mare al resurselor atrase de bănci, marja de profit înaltă şi primele de risc.

Astfel, ţara noastră se află în topul statelor din regiune cu cele mai mari rate la depozitele atrase. Acest lucru a determinat populaţia să depună sume importante de bani la bancă. „Şi aici însă este o problemă. Grosul depozitelor atrase de la populaţie sunt pe o perioadă de un an, în timp ce creditele, de regulă, se dau pe perioade mai lungi, de 3 până la 5 ani", explică Adrian Lupuşor.

image


Foto: Tudor Iovu/Adrian Lupuşor, expert

În opinia expertului, datele arată că populaţia încă nu are încredere în bănci şi se teme să le încredinţeze banii pe termen lung. Cât despre primele de risc percepute la credite, acestea ajung în Moldova să reprezintă jumătate din valoarea dobânzilor.

Producătorii, fără şanse să se împrumute

Specialiştii de la „Expert-Grup" susţin că băncile joacă un rol pasiv în modernizarea economiei. În aceste condiţii, spun specialiştii, cel mai tare au de suferit producătorii, pentru care împrumuturile reprezintă un mare risc.


Alexandra Can, directorul general al întreprinderii „Artima", producător de produse de marochinărie, a declarat pentru „Adevărul" că de trei ani nu s-a mai putut apropia de banii băncilor.


„Vrem să modernizăm fabrica şi am avea nevoie de o perioadă de graţie. Asta nu ne oferă nimeni", a spus Alexandra Can. „Şi dobânzile de 10%-15% sunt uriaşe pentru puterea noastră de a returna banii. E nevoie şi de intervenţia Guvernului în sistemul de creditare pentru oamenii de afaceri, dacă se doreşte ca în această ţară să mai meargă industria", a mai spus managerul „Artima".

image

Foto: Tudor Iovu/ Afaceriştii din domeniul viticol sunt rău-platnici la bancă

Cea mai mare problemă cu returnarea banilor împrumutaţi le-au avut în ultimii cinci ani oamenii de afaceri din domeniul vinificaţiei. „Ar trebui să ne crească de două-trei ori volumul vânzărilor pentru a ajunge să corespundem cerinţelor băncilor", a spus Victor Bostan, managerul vinăriei „Bostovan".


Dobânzi mai mari la persoane fizice


 Rata medie a creditelor în lei pentru firme a fost în ianuarie, de 14,54%, în timp ce pentru persoanele fizice acestea s-au ridicat la 18,1%, cu 25% mai mult, se arată într-un studiu al Băncii Naţionale a Moldovei. Din raport mai reiese că firmele şi persoanele fizice au împumutat în prima lună din an 1.297 milioane de lei. Din suma totală a creditelor bancare, circa 90% le-au revenit agenţilor economici şi aproape 10% au fost luate de populaţie.

Pe parcursul anului trecut, ratele dobânzilor la creditele în lei au coborât de la 17,03% la 14,76%. În luna ianuarie 2011, valoarea dobânzilor a crescut la 15,24%, ca urmare a deciziei BNM de a majora rezervele obligatorii pentru bănci de la 8% la 11%. Conform datelor Băncii Naţionale al Moldovei, soldul total al creditelor în economie, la 31 decembrie 2010, era de circa 27 miliarde de lei (2,2 miliarde de dolari - n.r.), în creştere cu 12,7% faţă de finele anului 2009.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite