Ministrul Finanţelor: „Creditorii externi umblă şi ne roagă să utilizăm banii pe care i-au alocat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua linie de îmbuteliere a vinurilor de la Cricova a fost finanţată prin intermediul proiectului Filiera Vinului FOTO gov.md
Noua linie de îmbuteliere a vinurilor de la Cricova a fost finanţată prin intermediul proiectului Filiera Vinului FOTO gov.md

În 2013, finanţatorii externi au anulat alocarea a peste 58 de milioane de lei pentru şase proiecte din Moldova, din cauza că autorităţile au tărăgănat implementarea lor, au constatat controlorii Curţii de Conturi. Oficialii recunosc că există astfel de probleme şi chiar susţin că donatorii externi uneori ajung să ne roage să folosim banii pe care i-au alocat ţării noastre

În ultimii 15 ani, Republica Moldova a ratat peste un miliard de lei, mijloace financiare alocate sub formă de credite sau granturi de către finanţatori externi, relevă un audit al managementului datoriei publice la Ministerul Finanţelor, realizat de specialiştii Curţii de Conturi.
Doar anul trecut au fost anulate tranşe în valoare de peste 58 de milioane de lei pentru şase linii de creditare, a anunţat Irina Postolachi, auditor de stat superior. Suma este de 14 ori mai mare comparativ cu anul 2012.

MINISTERUL FINANŢELOR A RATAT 51 DE MILIOANE DE LEI

„În urma auditului, am constatat extinderea perioadei de valorificare pentru unele împrumuturi. În aceste condiţii, are loc majorarea ratei dobânzii, ceea ce duce la costuri suplimentare, care sunt acoperite din contul bugetului“, a precizat controlorul.
Cea mai mare sumă a fost ratată de Ministerul Finanţelor - circa 51 de milioane de lei. E vorba de proiectul Managementul Finanţelor Publice, în valoare totală de 6,6 milioane de euro, finanţat de Banca Mondială şi Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională, care a fost lansat încă în 2006, urmând să fie finalizat anul trecut. Controlorii Curţii de Conturi au constatat un grad redus de valorificare a resurselor externe şi în cazul unor proiecte aflate în derulare.

VINIFICATORII NU MAI AU AVERE PENTRU GAJ

Astfel, din cele 75 de milioane de euro prevăzute pentru finanţarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol „Filiera Vinului“, la 31 decembrie 2013 erau valorificate doar 18,4 de milioane de euro (24,5% din total).
„În cadrul acestui proiect, finanţările urmau a fi acordate prin intermediul unor linii de credit, investiţiilor directe sau injectărilor de capital, garanţiilor pentru împrumuturi şi operaţiunilor de leasing pentru echipamente. Până acum, unitatea de implementare, din instrumentele financiare nominalizate, a utilizat pe deplin doar componenta liniei de credit lansată în anul 2012“, se menţionează în raportul de audit.
Iurie Brumărel, directorul executiv al unităţii de implementare a programului, susţine că situaţia nu este gravă şi că ţara nu pierde niciun ban. „Nu e vorba de granturi, ci de credite, care sunt debursate doar dacă sunt semnate contracte de împrumut. Totodată, perioada de activitate a programului a fost extinsă până în 2017 şi e timp suficient pentru a folosi toţi banii“, a menţionat managerul.

CAUZE OBIECTIVE

Iurie Brumărel a menţionat că o piedică în utilizarea acestor resurse este gradul mare de îndatorare a întreprinderilor vinicole din Moldova. „Ca urmare a embargoului pus de ruşi pe vinurile moldoveneşti majoritatea companiilor din sector au datorii foarte mari faţă de bănci şi nu mai au ce depune drept gaj pentru a contracta noi credite. Ca să facilităm accesul la resurse, în scurt timp vom lansa a doua etapă a proiectului şi producătorii de vin vor putea achiziţiona utilaje în leasing. Pentru această componentă sunt planificate circa zece milioane de euro. Banii vor putea fi accesaţi doar de către producătorii şi procesatorii de vin“, a precizat managerul.
Auditul a depistat un nivel extrem de mic (mai puţin 3%) de valorificare a resurselor Proiectului Agricultura Competitivă, în valoare de 22,4 milioane de dolari. Cauzele, potrivit controlorilor Curţii de Conturi, sunt anularea unor licitaţii, dificultăţile la obţinerea certificatelor de urbanism şi a aprobărilor necesare, dar mai ales tergiversarea procesului de informare a potenţialilor beneficiari. Totuşi auditorii constată o creştere până la 16,5% a gradului de valorificare a resurselor pentru acest proiect pe parcursul primelor cinci luni ale anului. O scuză e că acordul de creditare a fost semnat la 28 mai 2012, iar proiectul propriu-zis a fost lansat abia în septembrie 2013.

„CREDITORII NE ROAGĂ SĂ UTILIZĂM BANII“

„Luăm credite pentru care plătim dobânzi bancare, le ţinem pe poliţă ani la rând, pe urmă ni le iau, la fel ca şi granturile pe care ni le acordă unele ţări străine şi nu sunt utilizate“, s-a arătat revoltat Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi.
Anatol Arapu, ministrul Finanţelor, a confirmat existenţa problemelor la asimilarea finanţării externe, dar a dat vina pe lipsa unor capacităţi instituţionale. „Regulile sunt făcute nu pentru Republica Moldova, ci pentru toţi creditorii sau beneficiarii asistenţei financiare de la instituţiile internaţionale. Dacă pot alţii, trebuie să putem şi noi. Trebuie să ne perfecţionăm instituţiile. Nu este plăcut să ascultăm critici şi nu este normal când vin şi ne roagă insistent mulţi dintre donatori să întreprindem ceva pentru utilizarea cât mai rapidă a resurselor financiare“, a declarat oficialul.

Circa două miliarde de euro este valoarea finanţării externe prevăzute pentru cele 359 de proiecte care sunt în derulare în prezent.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite