Ministrul Economiei: Oamenii lui Plahotniuc adunau bir, ca în evul mediu, din mediul de afaceri

Ministrul Economiei: Oamenii
lui Plahotniuc adunau bir, ca în evul mediu, din mediul de afaceri

FOTO IPN

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, susţine că „o mână de oameni au adus în structurile statului schemele din anii 90 şi au transformat o ţară întreagă în propria afacere”. Potrivit ministrului, lunar din aceste scheme 400 de milioane de lei, cel puţin, ajungeau în buzunarele unui grup criminal organizat, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Banii noştri, ai cetăţenilor, nu ajungeau în bugetul ţării, dar în buzunarul unui grup criminal organizat. Să vorbim despre baroni, aceşti generali de supraveghere ai oştii criminale a lui Plahotniuc (Vlad Plahotniuc, ex-lider al PDM, n.r.). Majoritatea structurilor economiei erau controlate şi subordonate baronilor Partidului Democrat”, a declarat Vadim Brînzan într-un briefing de presă.
 
Ministrul a menţionat că „acei oameni adunau bir, ca în evul mediu, de la business, instituţii de stat, peste tot unde se putea de furat, iar o parte din ei o fac şi în continuare”. Potrivit lui Vadim Brînzan, „banii erau adunaţi în bugetul partidului, de unde erau redirecţionaţi către cei care deserveau acest sistem, iar cei care nu erau de acord să plătească erau închişi, şantajaţi cu dosare penale sau li se preluau afacerile”. Ministrul a mai spus că toate astea se făceau „cu susţinerea organelor de drept şi a organelor de forţă, care asigurau paza şi acoperirea acestor scheme”.
 
Vadim Brînzan a declarat că Ministerul „le asigura spatele şi le dezlega mâinile baronilor, promovând politici convenabile sau închideau ochii când urma să intervină”. Potrivit ministrului, există plângeri din partea cetăţenilor, agenţilor economici, în care este descris ce se întâmpla în cadrul unor instituţii, aşa ca Agenţia Naţională Transport Auto sau Calea Ferată a Moldovei. Ministrul spune că în una din scrisori se menţionează că la CFM se percepeau taxe neoficiale cuprinse între 2 şi 5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată în Moldova. Potrivit lui, anul trecut au fost transportate zece milioane de tone de marfă, iar un simplu calcul arată că este vorba despre 20-50 de milioane de euro, „bani murdari colectaţi de aceşti „baroni”.
 
„Vreau să transmit un mesaj acestor baroni, şefilor, şefuleţilor, procurorilor, judecătorilor, funcţionarilor şi executorilor care au participat şi încă participă la aceste scheme frauduloase: în primul rând, Plahotniuc a plecat şi nu se va întoarce în Moldova, decât în cătuşe. Gata, nu mai aveţi acoperire. În al doilea rând, noi ştim cine sunt aceşti baroni şi oamenii de sub ei, cum şi cât a fost furat. Toate interpelările pe care le-am primit de la cetăţeni sunt, la ordinul meu, expediate către organele de resort – la Procuratura Generală, CNA”, a notat ministrul economiei.
 
Vadim Brînzan a îndemnat şi reprezentanţii organelor de drept „care au acoperit anii aceştia aceste scheme să nu să se ţină de scaune”. Potrivit lui, acestora nu le rămâne decât să-şi prezinte demisia şi să colaboreze cu organele de drept. Ministrul a mai spus că se pregăteşte un pachet legislativ care „să aducă normalitate şi transparenţă în economie”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările