Ministrul Economiei: Noi importăm carnea care este crescută cu materie primă din Moldova

Ministrul Economiei: Noi importăm carnea care este crescută cu materie primă din Moldova

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, susţine că îşi doreşte revitalizarea sectorului zootehnic astfel încât Republica Moldova să înceapă să exporte nu doar cereale, dar şi produse cu valoarea adăugată sporită cum ar fi carnea şi produsele lactate. Potrivit lui, în prezent Moldova importă carne care este crescută în alte ţări cu materie primă importată din Moldova.

Ministrul susţine că o astfel de situaţie nu este oportună şi trebuie schimbată abordarea în acest domeniu, transmite IPN.

„Astăzi exportăm cereale care constituie materie primă şi importăm produse cu valoare adăugată sporită. Exportăm cereale şi importăm carne şi produse lactate. Ne propunem ca sectorul zootehnic să fie revitalizat, să nu exportăm cereale, dar să le transformăm în carne şi produse lactate şi alte produse cu valoare adăugată sporită. Noi importăm carnea care este crescută cu materie primă din Republica Moldova”, a declarat Ion Perju la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

De asemenea, ministrul a afirmat că pentru anul 2020 nu sunt prognozate riscuri în ceea ce priveşte recoltele şi aprovizionarea populaţiei cu produse alimentare. Dar, potrivit lui, depinde foarte mult cum vor fi condiţiile climaterice pe parcursul anului. „Se fac deja unele examinări, spre regret nu sunt cele mai bune prognoze pentru următoarele două, trei săptămâni”, a menţionat Ion Perju.

Potrivit lui, în stratul de suprafaţă a solului umiditatea este foarte scăzută, iar pe alocuri lipseşte. „De aceea, am vorbit despre modificările în legislaţie care ar permite utilizarea la maxim a sistemelor de irigare la scară mică”, a continuat ministrul. Ion Perju susţine că agricultura nu poate avansa fără un sector de irigaţii bine dezvoltat. Ministrul dă asigurări că va lua măsurile necesare iar consumatorul final să nu fie afectat în ceea ce priveşte produsele strict necesare.

Totodată, ministrul anunţă că din cele 517 companii care s-au înscris pentru a fi verificate de către experţii ruşi şi pentru a obţine permisiunea de a exporta pe piaţa rusă, aproximativ 100 de companii au anunţat că nu au volumele necesare pentru a face exporturi în Federaţia Rusă. Alte 40-50 de companii produceau alte produse decât cele solicitate de partea rusă. Alte aproximativ 100 de companii nu aveau niciun pom sădit, nu se ocupau în genere cu agricultura, erau pur şi simplu companii de transport sau intermediare despre care nu se ştie de unde iau marfa.
 
„Respectiv, numărul de bază din ce 517 companii inspectate a fost 69 de companii care au întreg lanţul valoric. Adică, şi produc, au şi spaţii de depozitare, au case de ambalare, sortare şi tot ei se ocupă cu exportul. Plus, 189 de companii care produc, dar nu vor să-şi bată capul de export”, a declarat Ion Perju. În concluzie, autorităţilor ruse le-a fost transmisă o listă de 207 companii noi cu solicitarea ca să fie introduse în lista de exporturi către piaţa rusească. Ministrul anunţă că actualmente vor exista circa 340 de companii moldoveneşti care vor exporta fructe şi legume în Federaţia Rusă fără taxe vamale.

De asemenea, ministrul spune că Republica Moldova a solicitat anterior majorarea cotelor de export a prunelor, cireşelor şi cerealelor către Uniunea Europeană, însă şi UE a cerut majorarea cotelor de import în Republica Moldova a cărnii de găină, a celei de porc şi a zahărului. „Şi este destul de dificil să creşti cota de import la zahăr atunci când stai în depozit cu 80 de mii de tone de zahăr pe care nu-l poţi exporta. Noi avem o situaţie dificilă pe piaţa zahărului pentru că în UE s-a exportat destul de puţin”, a concretizat ministrul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: