Ministra Finanţelor susţine că deficitul bugetar este de 4 miliarde de lei, însă dă asigurări că salariile şi pensiile vor fi plătite integral şi la timp

Ministra Finanţelor susţine că deficitul bugetar este de 4 miliarde de lei, însă dă asigurări că salariile şi pensiile vor fi plătite integral şi la timp

FOTO IPN

Salariile şi pensiile vor fi plătite la timp şi integral şi după rectificarea bugetară pe care o plănuieşte Ministerul Finanţelor. Declaraţia aparţine ministrului Finanţelor, Natalia Gavriliţa, care, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri, 12 iulie, a oferit detalii despre sursele principale de venit la bugetul de stat, dar şi despre cheltuielile suplimentare pe care acesta trebuie să le suporte.

Natalia Gavriliţa a spus că, atunci când a venit la conducerea ministerului, a preluat un deficit bugetar de peste 4 miliarde de lei.
 
„În bugetul pentru 2019, pe lângă taxe şi impozite, au fost prevăzute granturi din partea UE, în valoare de 1 miliard şi 200 de milioane de lei, bani care au fost blocaţi. De asemenea, legea salarizării a fost adoptată de guvernarea precedentă după ce autorităţile îşi făcuseră planificarea bugetară, ceea ce a dus la cheltuieli suplimentare de peste un miliard de lei”, a spus Natalia Gavriliţa.

Rectificarea bugetară prevăzută de Ministerul Finanţelor cuprinde venituri suplimentare provenite din asistenţa financiară a Uniunii Europene, dar şi ajustări ale cheltuielilor, prin reducerea fondurilor alocate investiţiilor capitale. Natalia Gavriliţa a precizat că de la investiţii vor fi tăiaţi peste 600 de milioane de lei.

În cadrul rectificării, peste 1 miliard de lei vor fi redirecţionaţi de la bugetul de stat către bugetele locale, pentru a acoperi cheltuielile administraţiilor publice locale.

Printre planurile de sporire a veniturilor la buget, Natalia Gavriliţa s-a referit la deblocarea a două tranşe din asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi, pe termen lung, creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor alocate de parteneri internaţionali pentru investiţii.

Totodată, Natalia Gavriliţa a precizat că se fac eforturi pentru crearea unui mediu de afaceri previzibil, orientat spre antreprenori, care să permită colectarea eficientă şi la timp a taxelor şi impozitelor.

Ministrul Finanţelor a mai spus că instituţia pe care o conduce îşi va onora angajamentele din cadrul programului „Prima Casă”, iar acest program va continua atât timp cât va fi în beneficiul cetăţenilor şi este efectuat într-un cadru de prudenţă fiscală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: