Ministerul Economiei a revizuit în creştere estimările privind avansul economiei naţionale

Ministerul Economiei a revizuit în creştere estimările privind avansul economiei naţionale

Ministerul Economiei a revizuit în creştere, până la 4,5 la sută, estimările privind avansul economiei naţionale în acest an, de la 3 la sută pe care îl anticipa anterior, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit notei de prognoză, pentru anii 2017-2020 se prevede o creştere a Produsului Intern Brut de 3,5-4,5 la sută anual. Creşterea va fi determinată de îmbunătăţirea contextului economico-financiar la nivel mondial, promovarea mai intensă a exporturilor, dezvoltarea şi susţinerea întreprinderilor din sectorul privat din partea statului şi alţi factori, apreciază Ministerul Economiei.
 
Totodată, pentru 2017-2020 se prognozează fluctuaţii neesenţiale ale cursului de schimb al leului: între 20 lei şi 22,4 lei pentru un dolar american. Menţinerea relativă a cursului de schimb la acelaşi nivel va contribui la stabilitatea preţurilor, rata inflaţiei la sfârşitul acestui anul se prognozează la nivel de 6,5 la sută, de 5,5 la sută – pentru anul 2018 şi câte 5 la sută pentru anii 2019-2020, respectiv.
 
Factorul important care va contribui la creşterea economiei naţionale va fi majorarea investiţiilor în active materiale pe termen lung cu o rată medie anuală de aproximativ 6,1 la sută în anii 2017-2020. Exporturile se vor majora în anii 2017-2020 cu 7,5 la sută anual, iar importurile vor creşte în perioada de prognoză cu 5,4 la sută anual.
 
Conform estimărilor Ministerului Economiei, creşterea PIB în anii 2017-2020 va fi generată de: creşterea anuală în termeni reali a producţiei industriale cu 5,5 la sută şi a producţiei agricole cu 3,6 la sută; depăşirea ritmului de creştere a investiţiilor în active materiale pe termen lung ca rezultat al reorientării politicii investiţionale spre programe de performanţă.
 
Bugetul de stat pe anul 2017 a fost construit pe o creştere economică uşoară de 3 la sută, o rată a inflaţiei de 4,4 la sută şi un curs de schimb de circa 20,00 lei pentru un dolar SUA. Pentru anul viitor câştigul salarial mediu se preconizează la nivelul de 5 300 lei, în creştere faţă de anul 2016 cu 7,6 la sută în valoare nominală. Ministerul Finanţelor mizează pe o restabilire a comerţului exterior, creşterea exporturilor cu 10 la sută, iar a importurilor cu 9 la sută.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările