Ministerul Economiei: „Energokapital a oferit un preţ mai mic la energie electrică decât Centrala de la Cuciurgan”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Energia electrică furnizată de Energokapital are un preţ mai mic decât cel oferit de Centrala de la Cuciurgan FOTO: Adevărul
Energia electrică furnizată de Energokapital are un preţ mai mic decât cel oferit de Centrala de la Cuciurgan FOTO: Adevărul

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Republica Moldova importă energie electrică prin intermediul Energokapital al uin preţ mai mci decât cel oferit de Centrala de la Cuciurgan.

Potrivit lui Triboi, consumatorii din Republica Moldova nu achită cu 50% mai mutl pentru energie alectrică decât ar fi sotul real al acesteia aşa cum afirnmă experţii, deoparece la efectuarea acestor calcule s-a luat în consideraţie rapoartea companiei „Inter RAO EES”, care gestionează Centrala de la Cuciurgan.  

„În rapoarte nu au fost incluse preţurile la combustibil, numai preţurile la procesarea acestui gaz natural. Energokapital este furnizorul Centralei de la Cuciurgan şi ne vinde energie electrică la un preţ de 6,7 cenţi per kilowatt/h. După sistarea importului de energie electrică din Ucraina, Energocom a fost nevoit să încheie un contract nou cu furnizorul de enrgie electrică de la Cuciurgan. Oferta companiei Energokapital a fost mai avantajoasă decât cea a Centralei de la Cuciurgan, care ne livra energie electrică la un preţ de 6,8 cenţi/kWh”, a precizat viceministrul Economiei.

Valeriu Triboi nu a putut explica ce ar avea de câştigat Energokapital din livrarea energiei electrice la un preţ mai mic decât cel care îl oferea Centrala de la Cuciurgan.

În acelaşi timp, autorităţile susţin că în doi ani vom avea interconexiuni electrice cu România de unde vom putea procura energie electrică la un preţ de circa 3 eurocenţi per kWh.

Anterior şi premierul Valeriu Streleţ a declarat că preţul la anergie electrică este exagerat. „Noi plătim exagerat pentru energia electrică. Am primit un raport de la serviciile speciale. Este vorba de o firmă înregistrată la Tiraspol, care are doar doi angajaţi. Acum CNA investighează cazul. Pe de altă parte, căutăm alţi furnizori. O soluţie este interconectarea la reţelele din Vest. Dar cât nu avem această interconectare vom încerca să procurăm energie electrică din Federaţia Rusă. Tehnic, acest lucru este posibil. O  alternativă sunt resursele regenerabile. Planificăm ca în 2016 resursele regenerabile să asigure 20 la sută din consumul de energie electrică din Republica Moldova”, a precizat prim-minsitrul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite