Milionarul Viorel Ţopa, primul fost şef de bancă din Republica Moldova osândit la închisoare

Milionarul Viorel Ţopa, primul fost şef de bancă din Republica Moldova osândit la închisoare

Omul de afaceri nu se află în ţară

Omul de afaceri Viorel Ţopa a fost condamnat în ziua de vineri, 13 ianuarie 2012, de Judecătoria Buiucani la opt ani de detenţie pentru delapidare de fonduri de la Banca de Economii.

Omul de afaceri Viorel Ţopa a fost recunoscut vinovat de Judecătoria Buiucani şi condamnat la 8 ani de închisoare. Instanţa a admis şi acţiunea civilă a Băncii de Economii, dispunând încasarea de la Viorel Ţopa în beneficiul acesteia a prejudiciului cauzat de peste 4,7 milioane lei (400.000 de dolari). Termenul executării va fi calculat din ziua reţinerii condamnatului, care este fugit din Moldova, iar măsura preventivă de arest se menţine până în momentul, în care sentinţa va deveni definitivă, anunţă hotnews.md.

Potrivit unui comunicat de presă al Mişcării Populare Antimafie, Ţopa a fost condamnat la opt ani privaţiune de libertate cu regim închis, de către Natalia Simciuc, judecător la Judecătoria Buiucani.
„Dosarul pe numele lui Viorel Ţopa, prim-vicepreşedintele Mişcării Populare Antimafie, în legătură cu nişte fapte săvârşite în 2001, asupra cărora deja s-au expus şi Banca Naţională, şi Procuratura Generală, a fost intentat a doua zi după declaraţiile publice făcute de Ţopa împotriva elementelor mafiote din structurile de stat", se menţionează în comunicat.
Instanţa a admis şi acţiunea civilă a Băncii de Economii, dispunând încasarea de la Viorel Ţopa în beneficiul acesteia a prejudiciului cauzat de peste 4,7 milioane lei (patru sute mii dolari SUA). Termenul executării va fi calculat din ziua reţinerii condamnatului, care este fugit din Moldova, iar măsura preventivă de arest se menţine până în momentul, în care sentinţa va deveni definitivă.

Dosar intentat după nouă ani de la comiterea faptei

Anterior, pe numele lui Ţopa a fost emis un mandat de arestate pentru 30 de zile, deoarece acuzatul nu s-a prezentat la şedinţa de judecată. În perioada 1999-2001, Viorel Ţopa a deţinut funcţia de director al Băncii de Economii.
În august 2010, reprezentanţii Băncii de Economii au cerut Procuraturii Generale să înceapă urmărirea penală împotriva fostului director al instituţiei, omul de afaceri Viorel Ţopa. În plângerea înaintată, Ţopa era învinuit că ar fi adus băncii, acum zece ani, prejudicii de milioane de lei.

Ţopa a negat acuzaţiile şi a declarat că dosarul este pornit la comanda lui Vladimir Plahotniuc, actualul prim-vicepreşedinte al Parlamentului. De notat că administraţia Băncii de Economii a depus plângerea la puţin timp de la izbucnirea scandalului dintre Vladimir Plahotniuc şi Sergiu Mocanu. Totodată cel mai straniu este că cererea băncii a fost înaintată abia după aproape zece ani de la comiterea acestui prejudiciu.

Unde au ajuns milioanele de la Banca de Economii

Amintim că în august 2001, Viorel Ţopa a fost demis pe neaşteptate din funcţia de preşedinte al Băncii de Economii. Motivele reale nu sunt cunoscute, dar potrivit unui raport al Curţii de Conturi, doar în perioada 19-31 august 2001, „activele totale ale S.A. "Banca de Economii" s-au micşorat cu 66,8 milioane de lei, în urma retragerii intensive a depozitelor. Cea mai substanţială retragere de depozit a fost efectuată de rezidentul unei zone off-chore -"Sparks Management Corporation". Gestionar de-facto al Sparks Management Corporation era Viorel Ţopa, potrivit hotnews.md.

La 19 octombrie 2011, un alt membru al "Mişcării Antimafie" Victor Ţopa, a fost condamnat la 10 ani privaţiune de libertate pentru şantaj. Victor Ţopa a fost condamnat în baza acuzaţiilor că ar fi şantajat un acţionar al Victoriabank. Anterior, Victor Ţopa a declarat că dosarul i-a fost intentat tot la indicaţia lui Vlad Plahotniuc.
În prezent şi Victor Ţopa este dat în urmărire generală.

Omul de afaceri Victor Ţopa CONDAMNAT la 10 ani de închisoare pentru şantaj şi este dat în urmărire generală

Victor Țopa cere azil politic în UE și-și caută dreptatea la CEDO

Ce-a mai rămas după atacurile raider din Republica Moldova: multe întrebări şi coincidențe
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: