Medvedev: Rusia va impune restricţii contra ţărilor care vor semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Medvedev FOTO AFP
Dmitri Medvedev FOTO AFP

Rusia va trebui să ia măsuri pentru a-şi proteja piaţa agricolă în conformitate cu procedurile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, în cazul în care Ucraina va ieşi din CSI şi va semna partea economică a Acordului de Asociere cu UE, a declarat sâmbătă premierul Dmitri Medvedev. Oficialul rus a precizat că aceleaşi măsuri vor fi aplicate şi contra altor state ce vor urma exemplul Ucrainei

"Dacă părăsiţi Comunitatea Statelor Independente, sau semnaţi Acordul de asociere cu Uniunea Europeană - şi ei cel puţin despre aceasta vorbesc, mă refer la actualii lideri ai Ucrainei, - în acest caz, va trebui să renegociem condiţiile de cooperare în domeniul agricol cu colegii noştri ucraineni, şi să luăm măsuri pentru a proteja piaţa agricolă din Rusia în conformitate cu procedurile Organizaţiei Mondiale a Comerţului", a declarat premierul rus Medvedev, citat de agenţia RIA Novosti.

"Este o decizie grea, dar va trebui să o luăm, în cazul în care se iau astfel de decizii, deoarece pentru noi cel mai important sunt interesele noastre şi producătorii agricoli, şi nu cei străini, chiar dacă trăiesc în ţările apropiate de noi“, a adăugat şeful Executivului de la Moscova.

Amintim că la 19 martie 2014 Ucraina a anunţat că începe procedura de retragere din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Totodată la 21 martie 2014, UE şi Ucraina au semnat partea politică a acordului de asociere, la patru luni după ce preşedintele destituit, Viktor Ianukovici, a decis brusc să nu mai semneze acordul la summitul de la Vilnius, ci să adopte o politică de apropiere de Moscova.

Şi Republica Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb cu UE. Anterior conducerea Rusiei a avertizat autorităţile de la Chişinău că vor avea de suportat consecinţe grave a unui astfel de pas. Totodată de la 10 septembrie 2013, Federaţia Rusă a impus restricţii la exporturile de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusească, care a dus la pierderi de peste 20 de milioane de dolari pentru producătorii din Republica Moldova.

Republica Moldova a devenit un mare exportator de medicamente în Rusia

Surpriză! România bate Rusia la comerţul cu Republica Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite