Liberalizarea exportului de fier vechi se amână

Liberalizarea exportului de fier vechi se amână

La colectarea şi comercializarea deşeurilor de metale se aplică scheme frauduloase

Doar 33 de deputaţi din fracţiunile Partidului Liberal şi celui Liberal-Democrat au susţinut un proiect de lege ce prevedea demonopolizarea exportului de metal vechi, în timp ce democraţii şi comuniştii nu şi-au dat votul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iniţiativa care prevede liberalizarea pieţei de export a metalelor uzate, examinată ieri în Legislativ, nu a întrunit suficiente voturi. Doar 33 de deputaţi din fracţiunile Partidului Liberal şi celui Liberal-Democrat au susţinut proiectul în prima lectură, în timp ce democraţii şi comuniştii nu şi-au dat votul.

În consecinţă, se va menţine monopolul întreprinderii Metalferos la exportul deşeurilor de metale. Autorul iniţiativei, liberalul Valeriu Munteanu, a declarat că cei care au creat acest monopol nu vor ca acesta să fie lichidat. În replică, deputatul comunist Oleg Reidman a spus că instituirea acestui monopol a pus capăt „haosului ce domnea pe această piaţă“. „Dacă actuala guvernare nu este în stare să administreze cu cap întreprinderea Metalferos, aceasta este o altă problemă“, a adăugat Reidman.

Condiţii mai bune

Iniţiativa legislativă prevede modificarea condiţiilor de obţinere a licenţei de activitate pe piaţa colectării, comercializării şi exportului de deşeuri de metale. Astfel, companiile ar fi trebuit să aibă în proprietate sau arendă un teritoriu betonat sau asfaltat cu suprafaţa de 1,5 hectare, precum şi spaţii de depozitare de 300 de metri pătraţi. De asemenea, ar fi trebuit să deţină utilaj specializat de prelucrare şi de transportare a deşeurilor şi un capital social de patru milioane de lei. Taxa de licenţă urma să fie de 250.000 de lei.

Valeriu Munteanu susţine că este gata să înregistreze din nou acest proiect în Parlament, pentru a elimina acest monopol. În prezent, pe piaţa Republicii Moldova 124 de firme deţin licenţă de colectare a metalelor uzate şi doar una, Metalferos, are licenţă pentru exportul de fier vechi.

O anchetă a Poliţiei din anul 2011 arată că Metalferos era implicat într-o schemă de evaziune fiscală de sute de milioane de lei
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: