Leul moldovenesc a fost lovit printr-un atac speculativ sau diversiune externă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea de valută străină a crescut ieri brusc, iar câteva bănci au afişat un curs de schimb de circa 14 lei pentru un dolar şi de 19 lei pentru un euro, BNM fiind nevoită să arunce bani pe piaţă pentru a calma spiritele. Experţii nu exclud o tentativă de destabilizare a economiei ţării

Pericolul unei deprecieri dezordonate a leului şi a unei panici pe piaţa valutară din Republica Moldova a devenit foarte evident ieri. Mai ales că şi alte valute din regiune nu o duc mai bine. Hrivna ucraineană, bunăoară, s-a depreciat în ultimele zile cu circa 20%, iar rubla rusească a pierdut, de la începutul anului, mai mult de 8% din valoare.

Doar o bancă vinovată

Ieri dimineaţa unele bănci şi case de schimb valutar au afişat un curs mai mare de 19 lei pentru un euro şi de 14 lei pentru un dolar. La cumpărare, cel mai mic curs de schimb al leului era afişat de Moldindconbank - 13,88 lei pentru un dolar şi 18,96 lei pentru un euro.

„Este suspect faptul că o bancă procură dolarul de la populaţie la un curs de 13,88 lei pentru un dolar, adică cere cu peste 20 de bani mai mult decât celelalte bănci“, a declarat  Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM. El a precizat că băncile şi-au motivat comportamentul prin creşterea bruscă a cererii din partea unor agenţi economici, în special, a importatorilor de resurse energetice. Drăguţanu susţine că n-ar exista premise obiective ce ar explica această depreciere a leului.

„Comportamentul băncilor este în contradicţie cu evoluţiile de pe piaţă externă, unde euro se depreciază vizibil faţă de dolar, ceea ce trebuia să ducă la aprecierea leului faţă de euro pe piaţa internă. Datele BNM arată că oferta de valută nu a înregistrat schimbări radicale“, a adăugat guvernatorul băncii centrale.

BNM a creat un grup special de anchetă

Oficialul a precizat că BNM a creat un grup special de anchetă, care investighează situaţia, deoarece există suspiciuni „cu privire la operaţiunile speculative ale unor banci“. „Se efectuează verificări şi pe teren. În cazul în care aceste suspiciuni se vor adeveri, BNM va sancţiona aspru băncile implicate“, a mai spus Dorin Drăguţanu.

Pentru a calma spiritele, BNM a organizat şi o licitaţie de vânzare a dolarilor, la care au participat 12 bănci, care au procurat 20 de milioane de dolari, la un curs mediu de 13,67 lei pentru un dolar. Ţinând cont de faptul că luni BNM a mai vândut 10 milioane de dolari, rezultă că în două zile s-a evaporat mai mult de un procent din rezerva valutară a ţării.

În acelaşi timp, mai mulţi experţi cred că şi BNM poartă o parte din vină. Economistul Sveatoslav Mihalache susţine că evoluţiile denotă o uşoară panică pe piaţa valutară, situaţie previzibilă încă la începutul săptămânii. „Atunci BNM a intervenit cu 10 milioane de dolari, dar aceasta nu a calmat piaţa. Leul a continuat să se deprecieze. Panica poate fi dezastruoasă pentru moneda naţională. Acum costurile intervenţiilor BNM vor creşte semnificativ“, e de părere expertul de la Financial Brains.

Populaţia va fi cea mai afectată

În opinia lui Mihalache, dat fiind faptul că actuala conducere a BNM nu are experienţa gestionării unor astfel de fenomene, situaţia ar putea scăpa de sub control. „Efectele vor fi resimţite de toţi, dar cei mai afectaţi de această evoluţie vor fi oamenii simpli. Pentru ei, scumpirea cu un leu a unui litru de lapte este o lovitură foarte dură, spre deosebire de şefii de la BNM, care, având salarii lunare de 70.000 de lei, nu o vor resimţi“, constată economistul.

Primele efecte ale deprecierii leului: Se scumpesc benzina şi motorina

Stanislav Madan, şeful Departamentului Studii de Piaţă şi Cercetări la Business Intelligent Services, consideră că actuala situaţie poate fi atât o consecinţă a conjuncturii economice, cât şi a lipsei de viziune şi previziune macroeconomică a BNM.
„E normal ca moneda naţională să se deprecieze atunci când cresc importurile de produse energetice, iar exporturile sunt în scădere. În plus, scade volumul remitenţelor, ca urmare a înăspririi cerinţelor de pe piaţa muncii din Rusia pentru migranţii moldoveni. Pe de altă parte, începând cu martie 2013 (excepţie făcând luna noiembrie), leul moldovenesc s-a depreciat mereu, iar BNM chiar a stimulat acest proces prin intervenţii pe piaţa valutară şi prin creşterea cu 30% a masei monetare aflate în circulaţie“, susţine expertul.

image

Deprecierea leului va duce inevitabil la scumpirea medicamentelor FOTO Tudor Iovu

Bugetul, principalul beneficiar

În opinia lui Stanislav Madan, trebuie să ne aşteptăm la scumpiri în lanţ. „Este inevitabil, întrucât leul e în cădere de prea mult timp, iar importurile care asigură mai mut de jumătate din consum devin mai scumpe, calculate în lei. Nici exportatorii nu vor avea mari beneficii, întrucât în această perioadă o bună parte din livrări reprezintă produse din materia primă importată, care automat devine şi ea mai scumpă, ca urmare a leului slab“, a explicat economistul.

Potrivit expertului, în această conjunctură, are de câştigat bugetul de stat, întrucât scumpirea importurilor va duce la majorarea încasărilor provenite de la vamă, iar asistenţa externă pe care urmează să o primim în acest an este mult peste cheltuielile pentru deservirea datoriei externe.

O diversiune externă

Analistul Oazu Nantoi spune că situaţia de pe piaţa valutară ar putea fi şi rezultatul acţiunii unei forţe externe. „În epoca actuală nu mai este nevoie de tancuri şi avioane pentru a îngenunchea o ţară. Există metode mai subtile şi mai eficiente. Am văzut cum s-a acţionat în cazul Armeniei, vedem ce se întâmplă în Ucraina. În condiţiile în care avem atâtea grupări pro-ruse, nu putem exclude că cineva a pus la cale diversiuni financiare, pentru a destabiliza ţara“, constată Oazu Nantoi.

„În epoca actuală nu mai este nevoie de tancuri şi avioane pentru a îngenunchea o ţară. Există metode mai subtile şi mai eficiente. Oazu Nantoi, analist la Institutul de Politici Publice

În opinia analistului, prevenirea şi combaterea unor astfel de acţiuni ar trebui să fie o prioritate a statului. „Din păcate, avem nişte instutuţii de carton, care nu se ştie cu ce se ocupă, în loc să reacţioneze operativ la astfel de tentative“, se revoltă expertul.
Şi guvernatorul BNM admite că deprecierea leului s-ar putea datora unor influenţe din exterior.

„Sper că aceste evoluţii nu au legătură cu alte evenimente de azi, mă refer la decizia Parlamentului European de a aboli vizele pentru cetăţenii noştri“, a remarcat Dorin Drăguţanu.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite