Leul moldovenesc în cădere liberă, mai puţini bani din străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volumul remitenţelor va scădea. FOTO Arhivă Adevărul
Volumul remitenţelor va scădea. FOTO Arhivă Adevărul

Creşterea cursului valutar pentru leul moldovenesc va avea efecte în toate domeniile economiei, conform analistului economic Viorel Chivriga. Dolarul american a depăşit azi pragul psihologic de 16 lei moldoveneşti.

Instabilitatea cursului valutar din Republica Moldova va reduce rata importului, a exportului şi a remitenţelor trimise de moldovenii stabiliţi în străinătate, transmite IPN. „Instabilitatea cursului valutar e o năpastă pentru orice stat. Trebuie să ţinem cont de faptul că suntem o ţară dependentă de produsele de import. O bună parte din produsele industriale şi energetice ajung la noi deja cu o valoare mai înaltă. Deja e vizibilă creşterea preţurilor, avem medicamente comercializate cu un adaos mare, ele fiind un produs foarte solicitat în special de cetăţenii cu venituri foarte reduse. Chiar dacă Moldova este ţară agrară, totuşi importăm şi multe produse agroalimentare, care au locul lor în reţelele de magazine şi sunt solicitate”, a menţionat Chivriga.

Volumul remitenţelor este tot mai mic şi va fi în scădere, anticipează Viorel Chivriga. „Moldovenii din Rusia vor trimite mai puţini bani acasă şi aceasta va face găuri în bugetele gospodăriilor şi va afecta consumul. De asemenea, avem companii care au contracte cu parteneri externi, iar condiţiile de plată nu permit celor din Moldova să fie flexibili şi aici pot apărea pierderi care vor lovi crunt companiile antrenate în comerţul extern”, a opinat expertul. Totodată, şi salariile bugetarilor rămân cu mult în urma procesului de pe piaţa valutară. Preţurile zboară, salariile rămân aceleaşi, iar puterea de cumpărare scade şi se măreşte sărăcia.

Într-o oarecare măsură, poate fi facilitat comerţul extern, dar de la teorie până la practică este cale lungă, spune Viorel Chivriga. Producătorii deseori importă materia primă şi aceasta majorează costul de producţie, reducându-se competitivitatea produselor de la noi. Aceste produse pot fi comercializate mai greu, iar veniturile pot fi mult mai mici decât cele preconizate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite