Un economist acuză BNM că duce o politică monetară antinaţională şi prezice o creştere a cursului leului moldovenesc faţă de dolar şi euro

Un economist acuză BNM că duce o politică monetară antinaţională şi prezice o creştere a cursului leului moldovenesc faţă de dolar şi euro

De la începutul anului leul moldovenesc s-a depreciat cu circa 6% FOTO Adevărul

Deprecierea din ultimele luni a leului moldovenesc faţă de euro şi dolarul american are un caracter artificial şi este provocată de Banca Naţională a Moldovei, susţine într-o postare pe blogul său economistul Gheorghe Constandachi

Ştiri pe aceeaşi temă

Expertul consideră că prin politica dusă de BNM ar favoriza anumite grupări politice şi economice, mai ales din rândul exportatorilor de fructe şi legume.

Gheorghe Constandachi prezice chiar că în următoarele luni, tendinţa se va inversa şi ne putem aştepta la o depreciere semnificativă a cursului monedei euro până la 15,55-15,90 lei moldoveneşti, iar a dolarului până la 11,85-12,05 lei.

Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains susţine că nu există premise pentru o astfel de apreciere a leului moldovenesc şi că este puţin probabil ca dolarul să scadă în luna septembrie mai jos de 12,40 lei.

În acelaşi timp economiştii de la centrul Expert-Grup consideră că "regimul flotant, dar controlat, al ratei de schimb urmat de Banca Naţională este în general adecvat pentru o economie mică precum este cea a Republicii Moldova, în care tranzacţiile unui număr redus de agenţi economici pot cauza fluctuaţii puternice ale cursului“.

Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale spune că cursul actual de schimb al leului este "în deplină concordanţă cu politica BNM de ţintire a inflaţiei. Or, îÎn prezent există premise pentru o scădere a ratei inflaţiei sub cota de 3%, adică mai jos de coridorul de ţintire. Totodată, măsurile pe care le întreprinde BNM contribuie la stimularea creşterii economice a Republicii Moldova“, a declarat guvernatorul BNM.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările