La Corjeuţi, Briceni se desfăşoară primul festival al cartofului

La Corjeuţi, Briceni se desfăşoară primul festival al cartofului

Sătenii din Corjeuţi îşi câştigă pâinea din creşterea cartofilor.

Primul Festival al cartofului „Mai mult decât a doua pâine" are loc astăzim în satul Corjeuţi din raionul Briceni. Evenimentul vine să promoveze cultura cartofului şi calitatea bucatelor tradiţionale gătite din cartofi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Programul festivalului include un iarmaroc de produse agricole, târgul meşterilor populari, concurs de desen. De asemenea, vor fi prezentate noile tehnologii de cultivare a cartofului şi va fi organizat un spectacol de muzică şi dans cu participarea formaţiilor artistice din regiune şi din toată ţara. Vor mai avea loc concursul bucatelor din cartofi, cu degustare, şi concursul standurilor cu legume.

Datele ministerului Agriculturii arată că în ultimii ani graţie investiţiilor masive producătorii agricoli au reuşit să se acopere necesităţile de consum ale populaţiei cu roada de cartofi din ţară, fără a mai fi nevoie de importat. Totodată în anul 2010 Moldova a exportat cartofi chiar şi în Rusia.
În 2011 datorită unei recolte mari în ţară şi în statele vecine, mulţi producători agricoli au rămas cu marfa în depozite, s-au au vândut-o la un preţ de nimic.

Anul 2012 a fost pentru producatorii de cartofi unul dificil, ca urmare a secetei şi temperaturilor foarte mari. În consecinţă recolta medie la hectar a fost mai mică şi oscilează între 12 şi 40 de tone la hectar.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: