Industria moldovenească s-a împotmolit din nou în recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii au constatat că economia ţării nu a progresat. FOTO: www.viitorul.org
Experţii au constatat că economia ţării nu a progresat. FOTO: www.viitorul.org

Economia Republicii Moldova a înregistrat doar eşecuri pe parcursul anului 2015, susţin experţii economici de la IDIS „Viitorul”. Printre sectoarele analizate de aceştia se numără industria, producţia agricolă şi comerţul exterior.

Potrivit experţilor economici, producţia globală agricolă, în ianuarie-septembrie 2015, s-a redus cu 11,8% faţă de perioada similară a anului 2014. Carenţele şi fraudele din sistemul de subvenţionare în agricultură, restanţele în implementarea politicilor agricole, accesul anevoios şi promovarea insuficientă a produselor agricole moldoveneşti pe piaţa din Europa sunt câteva motive care au stat la baza eşecului în agricultură din anul 2015.

Industria Republicii Moldova a intrat în recesiune

Domeniul industriei moldoveneşti şi-a redus din rotaţii în a doua parte a anului 2015, amintesc experţii IDIS „Viitorul”. După o creştere de 5,9% în prima jumătate a anului, ritmul de creştere a încetinit până la 0,3% în perioada iulie-octombrie 2015. Astfel, de la începutul anului s-a consemnat o creştere de 3,5%. Începând cu luna august şi până în octombrie, evoluţiile sunt negative. Acestea au scăzut cu 5,8%, 3,2% şi 0,6% faţă de anul 2014. Autorii studiului susţin că tendinţa regresivă se menţine deja de trei luni, astfel că putem vorbi cu certitudine despre intrarea industriei în recesiune.

În anul 2015, comerţul internaţional al Republicii Moldova s-a prăbuşit, totalizând valori inferioare celor înregistrate în anii 2011-2014. În perioada ianuarie-octombrie 2015, volumul comerţului internaţional al Moldovei a înregistrat 4,9 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 78,38% din valoarea înregistrată în anul 2014. Majoritatea problemelor din comerţul exterior au o legătură directă cu problemele existente în politicile de promovare a exporturilor şi în cele din economia naţională, acumulate preponderent în sistemul financiar-bancar, industrie şi agricultură.

Experţii economici susţin că efectele fenomenelor de la sfârşitul anului 2014 s-au resimţit pe parcursul anului 2015. Situaţia politică instabilă din ţară şi deprecierea leului au influenţat masiv evoluţia preţurilor din acest an, veniturile reale ale populaţiei scad, iar puterea de cumpărare a consumatorului este în scădere.

Recomandările experţilor

Pentru resetarea şi creşterea economică a ţării noastre, experţii recomandă finalizarea investigaţiilor în cazul BEM, Băncii Sociale, Unibank şi tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de producerea crizei în sectorul financiar-bancar. Iniţierea negocierilor şi încheierea acordului cu FMI trebuie să fie o altă prioritate a Guvernului. Urgentarea procesului de elaborare a Legii bugetului pentru anul 2016 şi a proiectului legii cu privire la politicile bugetar-fiscale, stabilizarea financiară şi relansarea economică, dar şi asigurarea transparenţei depline a actului justiţiei sunt alte recomandări ale specialiştilor de la IDIS „Viitorul”.

Studiul a fost elaborat de experţii economici Viorel Chivriga, Sergiu Gaibu, Corina Gaibu, Tatiana Lariuşin,Victor Parlicov, Diana Enachi şi Ion Tornea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite