INCREDIBIL Moldovenii au pierdut poziţia de lideri la contrabanda cu ţigări în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din captura de ţigări de la Galaţi
O parte din captura de ţigări de la Galaţi

Pentru prima data din anul 2010 încoace, ponderea contrabandei cu ţigarete cu timbru moldovenesc nu mai este pe locul întâi, înregistrîndu-se o diminuare semnificativă a traficului cu branduri moldoveneşti locale, a anunţat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications al companiei Japan Tobacco International pentru România şi Moldova

Contrabanda cu ţigarete în România s-a menţinut constantă în primele luni ale acestui an, atingând nivelul de 13% din piaţă în luna martie, dar a scăzut cu 1,4 puncte procentuale faţă de luna martie a anului trecut, se arată într-un studiu al companiei de cercetare Novel Research citat de Mediafax.

"Nivelul contrabandei cu produse din tutun este relativ constant, atingând 13,4% din totalul consumului de pe piaţa românească. În toate regiunile afectate puternic de acest fenomen, cifrele nu s-au schimbat: 31% în regiunea de vest, 22,2% în nord-est şi 20,8% în nord-vestul ţării. Ceea ce se poate constata este o creştere îngrijorătoare pentru Bucureşti, cu 5,8 puncte procentuale în martie 2012 faţă de ianuarie, până la cota de 13,5%. În schimb, în regiunea sud-vest contrabanda a scăzut faţă de ianuarie cu 5,1 puncte procentuale, până la nivelul de 8%", a declarat Marian Marcu, directorul Novel Research.

În ceea ce priveşte ponderea surselor de provenienţă a ţigaretelor de contrabandă, potrivit timbrelor fiscale aplicate pe pachete, aceasta plasează Ucraina pe primul loc, cu 27%, urmată de Republica Moldova, cu 26,2%, Serbia cu 20,8% şi reţeaua duty-free, cu 18,7%.

"Contrabanda a scăzut în doi ani de la peste 36% la circa 13%, diminuare care se datorează eforturilor concertate ale autorităţilor, îmbunătăţirii şi simplificarii cadrului legislativ, precum şi colaborării strânse dintre instituţiile statului şi industria tutunului. În martie se remarcă faptul că, pentru prima data din 2010 încoace, ponderea contrabandei cu ţigarete cu timbru moldovenesc nu mai este pe locul întâi, înregistrîndu-se o diminuare semnificativă a traficului cu branduri moldoveneşti locale", a declarat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications al JTI România şi Moldova.

Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs la BAT România spune că scăderea ar fi trebuit să fie mai accentuată, date fiind priorităţile enuntaţe de către noul guvern în direcţia combaterii evaziunii fiscale şi a comerţului ilicit.

"În acest moment, 13,4% înseamnă pierderi la bugetul de stat al României din taxe neîncasate de circa 400 de milioane euro. Ne îngrijorează apariţia aşa-numitelor illicit whites-ţigarete ieftine cu filtru - în spaţiul european, cu poarta de intrare prin porturile greceşti şi tranzitând mai departe Bulgaria şi România, pentru a ajunge în Spania sau în Marea Britanie", a afirmat Popa.

Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al României. În 2011 cele trei mari companii ce operează pe piaţa română au contribuit la bugetul general consolidat cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentând accize şi TVA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite