INCOMPETENŢĂ Statul riscă să piardă Aeroportul Mărculeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorul Aeroportului Internaţional Mărculeşti, Sergiu Ciobanu, susţine că statul ar putea pierde întreprinderea, ca urmare a unor pretenţii ale companiei de asigurări Moldasig. Reprezentanţii Moldasig spun că ei încearcă doar să recupereze o datorie de nouă milioane de lei.

Sergiu Ciobanu anunţă că activitatea Aeroportului Internaţional Mărculeşti este practic stopată din cauza mai multor litigii în care este implicat. „Ţinând cont de mai mulţi factori, se conturează clar o tentativă de preluare a proprietăţii statului, care face parte din categoria patrimoniului nesupus deetatizării", notează administratorul întreprinderii într-o declaraţie de presă.

Potrivit lui Sergiu Ciobanu, Aeroportul Internaţional Mărculeşti ar fi fost forţat în anul 2005 să încheie contracte de asigurare cu Moldasig şi să rezilieze contractele cu alte companii ce propuneau condiţii mai bune.

Administratorul aeroportului mai susţine că întreprinderea de stat a fost chemată în judecată de către compania de asigurări şi că unii judecători au permis atacarea acesteia în judecată din interese meschine. Totodată administratorul afirmă că, în pofida faptului că sunt suspendate mai multe titluri de executare, un judecător al Curţii de Apel Bălţi, în regim de urgenţă a admis spre examinare cererea depusă de Moldasig de intentare a procedurii de insolvabilitate a Aeroportului Internaţional Mărculeşti.

Sergiu Ciobanu mai precizează că Procuratura Anticorupţie ar fi pornit o urmărire penală pe faptul tentativei de dobândire ilicită a bunurilor întreprinderii de stat şi a fost efectuată o revizie economico-financiară, care a constatat inexistenţa temeiului solicitării creanţei de către Moldasig.

Vitalie Bodea, directorul Moldasig, spune că Aeroportul de la Mărculeşti are o datorie de peste nouă milioane de lei pe care o refuză să o achite. "În anii 2005-2009 am prestat servicii de asigurare ale activităţilor defăşurate de aeroport, în Afganistan, în baza contractelor ONU. Nu cred că Organizaţia Naţiunilor Unite nu a plătit aceste servicii. Noi însă nu am primit nici-un ban de la aeroport", a declarat managerul.
Potrivit lui Bodea există şi decizii definitive adoptate de Curtea Supremă de Justiţie pe care însă administraţia întreprinderii de stat ar refuza să le execute.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite