Implementarea pachetului energetic III, condiţionată de soluţionarea datoriilor la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Implementarea pachetului energetic III şi a Legii cu privire la gazele naturale, adaptată conform directivei europene, este condiţionată de către comunitatea energetică europeană prin soluţionarea datoriilor pentru gazele naturale şi reglementarea apartenenţei activelor, adică a bunurilor şi a patrimoniului „Moldovagaz” SA în ansamblu, transmite IPN.

Subiectul reglementării achitării datoriilor istorice la gaze a fost discutat la Moscova de către premierul Ion Chicu, conducerea „Moldovagaz” cu administraţia societăţii publice pe acţiuni „Gazprom”. În cadrul discuţiilor s-a menţionat că datoria la gaze a malului drept al Republicii Moldova constituie 443 de milioane de dolari, iar cea a malului stâng este de 6,2 miliarde de dolari.

Într-un comunicat de presă remis de „Moldovagaz” se menţionează că au fost analizate în complex fiecare din rutele de asigurare cu gaze naturale care vor fi funcţionale de la 1 ianuarie 2020, inclusiv reversul prin coridorul transbalcanic prin Turkish streem. Preşedintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a relatat că personal s-a deplasat pe 12 noiembrie curent pentru a verifica fiecare staţie, având o vizită de lucru la staţiile de măsurare a gazelor Isaccea şi Orlovka, în care s-a întâlnit cu partenerii săi din România şi Ucraina. Partea română şi partea ucraineană au confirmat oficial despre finalizarea tuturor lucrărilor şi că sunt gata pentru revers.

Vadim Ceban a menţionat că „Moldovagaz” este pregătită să recepţioneze minimum circa 12,4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, după ultimele activităţi pe care le-a desfăşurat în comun cu operatorii de transport gaze din Bulgaria, România, Ucraina şi Republica Moldova.

Vadim Ceban a mai spus că proiectul Acordului de prelungire a contractului cu „Gazprom” pentru asigurarea furnizării fiabile de gaze naturale se discută de părţi. În acest sens, săptămâna viitoare va fi efectuată o deplasare de serviciu la sediul „Gazprom” din Sankt Petersburg. Celelalte documente la fel sunt la final de concretizări. Este vorba despre contractele de interconexiune (Interconecction Agreement) pentru fiecare din punctele Alexeevca, Grebeniki, Căuşeni pentru operatorul ucrainean şi Acordul tehnic pentru balanţa comună la staţiile de măsurare a gazelor Căuşeni şi Orlovka, între operatorii Ucrainei şi ai Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite