Ilegalităţi grave la o societate afiliată Moldovagaz. ANRE a sancţionat patru companii petroliere

Ilegalităţi grave la o societate afiliată Moldovagaz. ANRE a sancţionat patru companii petroliere

Mai multe companii petroliere au fost sancţionate de ANRE FOTO: Adevărul

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică din Republica Moldova a sancţionat mai mulţi operatori de pe piaţa petrolieră pentru abateri la evidenţa contabilă şi majorarea artificială a preţurilor la produsele petroliere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat emis, Consiliul de Administraţie al ANRE a decis să sancţioneze în urma controalelor efectuate patru operatori de pe piaţa produselor petroliere, cum ar fi Auto-Mar, Dies-Tehnologie, I.A.L.G. Străşeni şi Tezed-S. Astfel, Agenţia a demarat procedura de suspendare pe un termen de două luni a licenţelor companiilor Auto - Mar, Dies-Tehnologie şi I.A.L.G., iar în privinţa companiei Tezed-S  a fost iniţiată procedura de atragere la răspundere contravenţională şi de emitere a prescripţiei privind lichidarea încălcărilor constatate.

Companiile Auto-Mar şi Dies-Tehnologie nu au îndeplinit integral prescripţiile anterioare emise la adresa acestora de către ANRE, nu au adus evidenţa contabilă în corespundere cu cerinţele actelor normative în vigoare, iar compania  Dies-Tehnologie a comis şi alte încălcări ale prevederilor Legii privind piaţa produselor petroliere. Prin urmare, ANRE a decis să transmită materialele acumulate în urma verificărilor Fiscului şi Centrului Naţional Anticorupţie (CNA).

În acelaşi timp, compania I.A.L.G. Străşeni  (Întreprinderea de Aprovizionare şi Livrare a Gazelor din Străşeni), societate afiliată Moldovagaz a încălcat prevederile Legii privind piaţa produselor petroliere referitoare la evidenţa cheltuielilor şi mecanismul privind formarea preţurilor, care au condus la diminuarea rentabilităţii activităţii acestei companii. „Pe lângă suspendarea temporară a licenţei, ANRE a decis să solicite Procuraturii Generale verificarea faptelor referitoare la devalizarea activelor  SRL „I.A.L.G.” Străşeni  prin intermediul SRL „Flaga-Gaz”, precizează reprezentanţii ANRE.

De asemenea, controalele la Tezed-S au scos la iveală faptul că societatea a admis, contrar prevederilor Metodologiei calculării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, 202 cazuri de comercializare a gazului lichefiat la preţuri ce depăşeau preţul stabilit, fapt care a adus companiei respective venituri supra plafon în sumă de peste 419,9 mii lei. Prin urmare, compania riscă să fie sancţionată cu amendă de la 300 la 500 de unităţi convenţionale ( de la 6 000 la 10 000 de lei).

Agenţia recomandă companiilor sancţionate să înlăture, în perioada suspendării licenţelor, încălcările constatate, să aplice corect mecanismul de formare a preţurilor la produsele petroliere, să ducă evidenţa primară şi evidenţa contabilă a cumpărării şi vânzării produselor petroliere în corespundere ce cerinţele legii. La expirarea termenului de suspendare a licenţelor, Departamentul monitorizare şi control din cadrul ANRE va supune cele trei companii unui nou control şi va prezenta Consiliului de Administraţie rezultatele acestora.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: