Igor Munteanu: Orice propunere din partea lui Rothschild este otrăvitoare şi nu poate fi acceptată

Igor Munteanu: Orice propunere din partea lui Rothschild este otrăvitoare şi nu poate fi acceptată

Orice propuneri care vin din partea lui Nat Rothschild pe marginea cumpărării companiei „Avia Invest”, concesionara Aeroportului Internaţional Chişinău, sunt toxice şi nu pot fi acceptate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oricine încearcă să preia contractul din mâinile lui Ilan Şor devine complice la schemele sale pentru că acesta este urmărit, are dosare pe care trebuie să le ispăşească în Republica Moldova. Declaraţia aparţine deputatului blocului ACUM, preşedintelui Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare şi desfăşurare a privatizării şi concesionării proprietăţii publice, Igor Munteanu, transmite IPN.
 
„Chiar şi pentru un grangure cu intenţii oculte, aşa cum este Ilan Şor, nu este atât de simplu să găseşti o companie care să preia nişte acţiuni otrăvite chiar şi în regim offshore. Toată lumea îşi dă seama că dreptul este al proprietarului care este statul şi Guvernul Republicii Moldova”, a menţionat Igor Munteanu la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.
 
Deputatul susţine că încercarea de a vinde acţiunile companiei „Avia Invest” s-a întâmplat anume acum pentru că Ilan Şor şi-a dat seama cu disperare că nu are soluţii pe termen scurt. „Din acest motiv s-a întâmplat, nu pentru că actualul Guvern nu are grijă de proprietatea publică”, a menţionat parlamentarul.
 
Igor Munteanu a explicat că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost modernizat, practic, din taxa de 9 euro pe care o plăteşte fiecare persoană care trece prin aeroport, dar nu din banii concesionarului, care s-a obligat prin contract să facă investiţii inclusiv în infrastructura obiectului. „Imediat după semnarea contractului, în 2014, trebuiau să fie investite 44 de milioane de euro. Nu există nicio dovadă că „Avia Invest” ar fi investit aceşti bani”, a menţionat deputatul. Potrivit lui, a doua etapă de investiţii constituia 115 milioane de euro şi trebuia să înceapă din momentul în care numărul de persoane care circulă prin aeroport ar fi ajuns la 2,6 milioane de călători pe an, iar această cifră a fost depăşită în 2017 şi ar fi trebuit să înceapă imediat.
 
Parlamentarul afirmă că în spatele „Avia Invest” întotdeauna a stat fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, şi grupurile asociate. „Când a dispărut pavăza şi sprijinul, atunci Şor n-a mai putut să facă faţă şi a încercat să vândă rapid acţiunile celor două companii – „Comaxavia”, care a fost cumpărată în proporţie de 100% de Rothschild şi „Avia Invest”, dar pentru că legislaţia prevede că vânzarea acţiunilor „Avia Invest” trebuie să o faci la Camera de Înregistrare, n-au reuşit. Datorită sesizărilor noastre, s-a pus sechestru pe acţiunile „Avia Invest” şi Rothschild, atunci când a venit, nu a reuşit să facă ultima tranzacţie care, probabil, ar fi fost letală pentru acest bun”, a notat Igor Munteanu.
 
Pe de altă parte, pe 29 august, compania NR Investments Ltd, care aparţine lui Nat Rothschild, a anunţat că a finalizat procesul de cumpărare a cotei de 95% din Avia Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: