IDA împrumută Moldovei 30 de milioane de euro pentru Proiectul de înregistrare şi evaluare funciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (IDA), care face parte din grupul Băncii Mondiale, va oferi Republicii Moldova 30,1 milioane de euro în vederea realizării Proiectului de înregistrare şi evaluare funciară. Parlamentul a ratificat în şedinţa de joi, 8 noiembrie, Acordul de finanţare, transmite IPN.

Dorel Noroc, şef de direcţie la Ministerul Finanţelor, a declarat în plenul Parlamentului, că împrumutul va fi acordat sub formă de proiect investiţional în condiţii concesionale, pe o perioadă de 30 de ani. Perioada de graţie este de 5 ani, iar rata dobânzii fixă – 1,38% anual.

15,3 milioane de euro vor fi utilizaţi pentru înregistrarea primară a bunurilor imobile. Alte cinci milioane de euro vor fi cheltuiţi pentru evaluarea bunurilor imobile. Sistemul de administrare funciară va beneficia de o finanţare de 7,8 milioane pentru consolidarea capacităţilor sale. Alte mijloace vor fi utilizate pentru consolidarea capacităţii şi a managementului de proiect.

Deputatul Partidului Comuniştilor, Oleg Reidman, a criticat acest proiect, declarând că încă multe generaţii vor achita pentru aceste împrumuturi şi nu este clar pe ce contează guvernarea atunci când le contractează. Parlamentarul este de acord cu faptul că în domeniul funciar este nevoie de ordine, însă unicul scop al guvernării este de a încasa impozite de la populaţie, de la agenţii economici, inclusiv pentru arendă. Oleg Reidman a mai spus că din acest document nu este clar care va fi impactul pentru economie pe termen lung. În opinia sa, guvernarea vrea să arate înainte de alegeri că este susţinută de structurile internaţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite