Guvernul ar putea bloca preluarea Unibank de către Banca de Economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Leancă a aflat din presă despre intenţia Băncii de Economii de a cumpăra Unibank
Premierul Leancă a aflat din presă despre intenţia Băncii de Economii de a cumpăra Unibank

Guvernul, ca acţionar al Băncii de Economii, ar putea bloca procedura de cumpărare a cotei de 100% din capitalul social al Unibank, a anunţat premierului Iurie Leancă.

Şeful Executivului de la Chişinău susţine că a aflat din presă despre faptul că Banca de Economii este gata să cumpere Unibank.

"Am solicitat informaţii de la colegii de la Cancelaria de Stat, care au confirmat că a existat o asemenea propunere, iar Banca Naţională o examinează foarte atent şi când ne va fi cunoscut punctul de vedere al BNM, atunci ne vom putea exprima şi noi pe acest subiect”, a declarat Iurie Leancă la postul TV7.

„Noi avem dreptul nu doar de a ne expune punctul de vedere asupra aceste tranzacţii, ci şi de a o bloca în cazul unui aviz negativ de la Banca Naţională. Dar iniţial trebuie de ascultat poziţia Băncii Naţionale care are mandat şi mecanismele de a se exprima pe marginea acestei tranzacţii”, a adăugat premierul.

Declaraţia pare suprinzătoare în condiţiile în care statul este cel mai mare acţionar la Banca de Economii, deţine 33,3% din capitalul social şi are şi doi reprezentanţi în Consiliul de Adminsitraţie: viceministrul Economiei Octavian Calmâc şi şefa Direcţiei Generale Datorii Publice Ministerul Finanţelor Elena Matveeva.

La începutul acestei săptămâni BNM a anunţat că Banca de Economii a solicitat acceptul de a procura cota de 100% din capitalul social al Unibank. Tranzacţia nu presupune în sine fuziunea celor două bănci. Potrivit autorităţii bancare în cazul în care o bancă procură cota de 100% din capitalul altei bănci, după obţinerea permisiunii prealabile din partea BNM, "ambele instituţii financiare continuă să opereze ca două entităţi separate, au conducere proprie şi obligaţia individuală de a respecta legislaţia Republicii Moldova şi actele normative ale BNM".

Totodată Banca Naţională precizează că în cazul în care tranzacţia ar avea loc în forma cerută de Banca de Economii, grupul bancar potenţial, format de cele două instituţii "ar avea obligaţia să prezinte situaţiile financiare consolidate la 30 iunie şi 31 decembrie al fiecărui an în conformitate cu actele normative ale BNM. Prezentarea rapoartelor sub aspect consolidat facilitează înţelegerea de către BNM a riscurilor din întregul grup bancar".

Potrivit BNM decizia cu privire la achiziţia potenţială va fi luată după examinarea pachetului de documente remis de Banca de Economii.

În prezent acţionar majoritar la Banca de Economii este statul care deţine 33,3%, alte 24,9% îi revin companiei VEB Kapital din Rusia, care face parte din grupul Vneshekonombank. O cotă de 8,9% revin companiei Sisteme Informationale Integrate, iar restul aparţin unor persoane fizice şi juridice.

Unibank, are 21 de acţionari cu cote mai mici de 5% şi respectiv numele lor nu este divulgat. Unul dintre acţionari este Viorel Melnic, fost şef al Serviciulu Vamal al Republicii Moldova în anii 2008-2009, iar în prezent preşedinte al Consiliului Unibank.

Anterior s-a vehiculat că Banca de Economii va fuziona cu Unibank şi Banca Socială.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite