Guvernul a decis realizarea anticipată a celei de-a doua etape de majorare a pensiilor

Guvernul a decis realizarea anticipată a celei de-a doua etape de majorare a pensiilor

FOTO sfs.md

Executivul a aprobat miercuri, 11 octombrie, efectuarea anticipată a următoarei etape de majorare a pensiilor pentru limită de vârstă şi a celor de dizabilitate. Astfel, pensiile vor fi valorizate începând cu 1 noiembrie curent, şi nu cu 1 aprilie 2018, cum era stabilit anterior. De majorarea pensiei vor beneficia circa 65 de mii de persoane, care au ieşit la pensie în anii 2009, 2010 şi 2011.

Ştiri pe aceeaşi temă

În debutul şedinţei Cabinetului de miniştri, prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că acestea sunt primele roade ale reformei sistemului de pensii: „După cum am spus de mai multe ori, facem planificări reale, nu venim cu promisiuni care nu au acoperire financiară. Atunci când lucrurile merg mai bine decât planificam, atunci venim cu aceste majorări înainte de termen”. 

Totodată, premierul s-a arătat încrezător că, dacă ritmul ascendent al încasărilor la buget se va menţine, vor fi operate şi alte majorări înainte de termen.
 
Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferenţiată în funcţie de anul stabilirii acesteia şi de venitul realizat de persoană. Astfel, pentru 58.479 de beneficiari de pensie pentru limită de vârstă, prestaţia va spori în medie cu 255 de lei, ceea ce reprezintă o creştere de 17,6% peste nivelul pensiei medii curente. 

De asemenea, pentru 6.399 de beneficiari de pensii de dizabilitate, majorarea va constitui în medie 274 de lei, în creştere cu 28,6% faţă de pensia medie a acestora.
 
Cheltuielile necesare pentru realizarea proiectului se estimează la 33,6 milioane de lei, resurse identificate în urma creşterii veniturilor proprii la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017.
 
Amintim că valorizarea etapizată a pensiilor este prevăzută de reforma sistemului de pensii, adoptată la sfârşitul anului 2016. În cadrul primei etape, implementată de la 1 aprilie curent, au fost valorizate pensiile stabilite în anii 2001-2008, pentru 68.014 beneficiari de pensii pentru limită de vârstă şi 15.570 beneficiari de pensii de dizabilitate. Urmare, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă s-a majorat în medie cu 132 de lei, iar mărimea medie a pensiei de dizabilitate - cu 226 de lei.
 
citeste totul despre: