Guvernul de la Chişinău a aprobat ratificarea Acordurilor de împrumut cu BERD şi BEI pentru interconectarea la reţelele energetice din România

Guvernul de la Chişinău a aprobat ratificarea Acordurilor de împrumut cu BERD şi BEI pentru interconectarea la reţelele energetice din România

Cabinetul de miniştri a aprobat miercuri, 11 iulie, ratificarea a două Acorduri de împrumut cu BERD şi BEI pentru interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România. Împrumuturile de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) sunt în valoare de câte 80 de milioane de euro fiecare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Banii vor fi utilizaţi pentru realizarea proiectului „Construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România”.
 
Mai exact, acesta presupune construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România, constând din: o staţie Back-to-Back în Vulcăneşti; o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcăneşti şi Chişinău; extinderea staţiei de la Chişinău, în Republica Moldova; extinderea staţiei Vulcăneşti de 400kV. Iniţiativa a fost înaintată de către Ministerul Economiei şi Infrastructurii şi este în strictă conformitate cu măsurile stipulate în Strategia Energetică 2030 şi cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Comunităţii Energetice. 
 
„Realizarea proiectului va oferi un nivel de securitate sporit şi preţuri mai bune pe piaţa autohtonă de energie electrică, accesul permanent la piaţa regională de energie electrică, iar în consecinţă un preţ final al energiei mai puţin împovărător pentru consumatori. De asemenea, proiectul va oferi posibilitatea de a alege fără constrângeri sursa de achiziţionare a energiei, fie din Est sau din Vest. Această alegere se va ghida doar conform preţului şi va fi independentă de evoluţia pieţei din Ucraina. Totodată, interconectarea asincronă va permite Republicii Moldova arbitrajul comercial dintre sursele de energie electrică”, a menţionat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.
 
Costul estimat al proiectului „Construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România” este de 270 milioane de euro, dintre care împrumuturile a câte 80 de milioane de euro de la BERD şi BEI, finanţarea din partea Băncii Mondiale – 70 de milioane de euro şi grantul UE – 40 de milioane de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: