Guvernul caută 100 de milioane de lei pentru a evita o criză energetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Iurie Leancă a dat asigurări la postul public de televiziune că Guvernul are, un „plan B“, în caz de sistare a livrărilor de gaze prin Ucraina.

Guvernul are un plan de evitare a crizei energetice, în cazul în care Ucraina sau Rusia vor sista livrările de gaze către Republica Moldova, a declarat joi seara postul public de televiziune Moldova 1, şeful Executivului, Iurie Leancă.

Premierul nu a oferiti detalii, dar a spus că livrările de alternativă ar putea veni „nu din Ucraina, ci prin Ucraina”, iar „şansele să îngheţăm sunt minime”.

„Din punctul meu de vedere, aceste declaraţii făcute de Rusia şi Ucraina mai degrabă fac parte dintr-un arsenal utilizat de ambele părţi, deşi Kievul este victimă, evident”, afirmă premierul Leancă. Dar ceea ce contează, spune oficialul, e că autorităţile de la Chişinău se pregătesc, „pentru situaţii ipotetice” cum ar fi sistarea livrărilor de gaze ruseşti. „Nu ştim pe ce motive ar putea apărea probleme, dar noi ne pregătim”, a menţionat Iurie Leancă.

Potrivit premierului, Chişinăul are soluţii pentru a evita o criză energetică. „Nu voi intra în detalii, voi spune doar, cu maximă responsabilitate, că şansele să îngheţăm sunt minime. Avem soluţii, suntem angajaţi în negocieri foarte serioase şi cred că în maximum două luni vom avea răspunsuri punctuale la ce s-ar întâmpla dacă ar apărea probleme cu furnizarea de gaze ruseşti”, a declarat Iurie Leancă.

Premierul a mai spus că autorităţile urmează să completeze rezervele de păcură. „Noi am discutat la Guvern, ştim exact ce rezerve de păcură avem, acum identificăm cel puţin 100 milioane de lei pentru a completa rezervele şi a asigura un minim necesar pentru perioada care ne va permite să menţinem căldura în casele oamenilor. Asta, iarăşi, în cazul în care s-ar întâmpla o astfel de turnură dramatică”, a dat asigurări premierul.

Stoc doar pentru două săptămâni

Banii respectivi vor ajunge însă pentru procurarea unui stoc de păcura ce poate asigura doar activiatea CET-urilor pentru o perioadă de maximum două săptămâni de funcţionare în regim de iarnă.

În acelaşi timp unele portaluri de limbă rusă au difuzat ieri informaţii precum că unele întreprinderi mari din ţară ar fi fost avertizate de Moldovagaz să se pregătească de posibile sistări ale livrărilor de gaze.

Doina Deleu, consilierul preşedintelui Moldovagaz a declarat că acestea sunt nişte zvonuri şi că astfel de avertizări nu au fost trimise de întreprinderile din cadrul monopolului. 

Anterior vice-preşedintele Moldovagaz, Iacob Cazacu s-a arătat încrezut că tranzitul de gaze ruseşti prin Ucraina nu va fi sistat şi respectiv ţara noastră va primi în continuare metan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite