Guvernul aprobă semnarea unui precontract pentru cumpărarea acţiunilor Moldova Agroindbank

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabinetul de miniştri a aprobat semnarea unui precontract cu un consorţiu internaţional de investitori, care prevede cumpărarea acţiunilor nou emise de Moldova Agroindbank, transmite IPN.

Comitetul Executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a aprobat, la 19 iunie, achiziţionarea de către consorţiu a pachetului de acţiuni în mărime de 41,09% din capitalul social al Moldova Agroindbank SA.

Consorţiul este format din Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Horizon Capital, în calitate de gestionar al fondului de investiţii, creat de instituţii financiare internaţionale, precum: Western NIS Enterprise Fund (fondat de Congresul SUA prin intermediul USAID), Corporaţia Financiară Internaţională, care face parte din Grupul Băncii Mondiale, Banca Olandeză de Dezvoltare (FMO), Societatea Germană de Investiţii (DEG), Agenţia Franceză pentru Dezvoltare (PROPARCO) şi Invalda INVL, o societate de investiţii cotată din Lituania, cu experienţă în sectorul financiar-bancar.

BNM oferă într-un comunicat de presă mai multe detalii despre participanţii la consorţiul internaţional de investitori.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este o bancă de dezvoltare multilaterală constituită în baza unui tratat internaţional, obiectivul căreia este de a acorda sprijin ţărilor din Europa Centrală şi de Est, aflate în perioada de tranziţie spre o economie de piaţă. BERD este unul dintre cei mai mari investitori străini în Republica Moldova, cu investiţii totale de peste 1,3 miliarde euro şi un volum record de investiţii semnate în 2017 – 130 de milioane de euro.

Horizon Capital este o companie de gestiune a fondurilor de investiţii cu un istoric de 25 de ani de activitate, preponderent în ţările din Europa de Est, inclusiv în Republica Moldova. Este susţinută de peste 40 de investitori instituţionali, gestionând patru fonduri cu active totale de circa 700 de milioane de dolari SUA. Investiţiile gestionate de către Horizon Capital includ proiecte şi investiţii în sectorul bancar din regiune.

Invalda INVL este o societate de investiţii din Lituania, fiind unul dintre cele mai importante grupuri de gestionare a activelor din Ţările Baltice. Companiile grupului administrează active de circa 600 de milioane de euro, inclusiv active semnificative în sectorul financiar-bancar.

Consorţiul intenţionează să realizeze achiziţia preconizată printr-o societate de investiţie special creată în acest scop - HEIM PARTNERS Ltd, înregistrată în Marea Britanie, cu sediul la Londra.

Premierul Pavel Filip a subliniat că decizia de semnare a precontractului cu consorţiul internaţional de investitori este una foarte importantă, în condiţiile în care unul dintre obiectivele principale ale Guvernului ţine de stabilizarea sistemului bancar. Astfel, în conlucrare cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, au fost promovate reforme de amploare cu scopul transparentizării şi fortificării băncilor licenţiate.

„Ne-am angajat nu doar în faţa partenerilor, dar şi în faţa noastră şi a cetăţenilor să lăsăm după acest mandat un sistem bancar sănătos, pentru că multe semne de întrebare se refereau la transparenţa acţionarilor în câteva bănci care erau şi continuă să fie cele mai mari din Republica Moldova. Ne dorim ca această tranzacţie să fie una de succes şi cu efectele pe care le aşteptăm”, a spus premierul.

Potrivit autorilor proiectului, decizia Guvernului de a cumpăra şi ulterior a vinde acţiunile nou emise ale Moldova Agroindbank va contribui la asigurarea stabilităţii acestei bănci, va ajuta la îmbunătăţirea guvernării corporative a acesteia, va oferi protecţia necesară potenţialilor investitori şi va impulsiona şi mai mult reformarea sistemului bancar.

Moldova Agroindbank este o bancă de importanţă sistemică. În contextul în care au expirat mai mult de trei luni de la expunerea spre vânzare pe piaţa reglementată a acţiunilor noi ale băncii, emise prin decizia organului său executiv, urmare a anulării acţiunilor neînstrăinate ale foştilor deţinători, Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară a înaintat Guvernului propunerea de a iniţia negocieri cu potenţialii achizitori în vederea vânzării acţiunilor respective. Legea prevede că perioada totală de deţinere a acţiunilor de către Guvern nu trebuie să depăşească 90 de zile.

În cazul semnării unui precontract cu consorţiul internaţional şi lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzută de lege, licitaţia va fi deschisă în aceleaşi condiţii tuturor potenţialilor cumpărători care au obţinut permisiunea prealabilă a Băncii Naţionale a Moldovei.

Procedura respectivă nu va afecta activitatea băncii, lucrul de fiece zi cu clienţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite