George Friedman: De ce România şi Moldova sunt importante pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Friedman
George Friedman

George Friedman, preşedintele grupului de analiză Stratfor, crede că Rusia este interesată de România din mai multe motive: este ţară la Marea Neagră, este o potenţială furnizoare de carburanţi, deci un concurent regional. Şi este apropiată de Republica Moldova.

"Ţările de la graniţă: primele mutări în România” – sub acest titlu, George Friedman, preşedintele grupului de analiză Stratfor, îşi prezintă impresiile unei vizite în Ucraina şi ţările din regiune, pe fundalul crizei din estul Ucrainei şi a anexării peninsulei Crimeea.

Două ţări europene sunt importante: Polonia şi România

„Dacă acest mic Război Rece devine serios, două ţări europene sunt importante: Polonia şi România” - importante strategic şi pentru Statele Unite. Friedman notează că vicepreşedintele american Joe Biden tocmai a vizitat România, că se vorbeşte despre o vizită a preşedintelui Barack Obama în Polonia, tot atâtea gesturi menite să demonstreze interesul şi sprijinul american. Dar totul depinde în ultimă instanţă de evoluţia crizei din Ucraina şi de strategia Rusiei, crede George Friedman.

„În România nimeni nu pune la îndoială faptul că Ucraina este importantă pentru Rusia şi nimeni nu crede că Rusia va ceda Ucraina. Părerea mea - continuă George Friedman - este că Rusia nu va ceda dar va încerca să tempereze lucrurile. Rusia mizează  pe faptul că indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale, noua conducere ucraineană nu va reuşi să formeze un guvern funcţional. Dacă aşa vor sta lucrurile, atunci Rusia nu are decât să aştepte destrămarea ţării, după care să o readucă sub influenţa ei. De aceea Rusia va aştepta pentru că timpul lucrează în favoarea ei”.

Este un motiv pentru care Rusia nu vrea să fie prea agresivă. Al doilea, crede Friedman, este Germania. Faptul că nu vrea să-şi pericliteze relaţiile, mai ales comerciale, cu acest important partener european. Şi mai există un motiv pentru care Rusia va încerca să domolească puţin criza din Ucraina.

„În situaţii de criză, de multe ori, America reacţionează rapid şi eficient. Pe de altă parte, crizele care par să se stingă, fac America să se gândească, să-şi reanalizeze strategia. Vizita lui Biden la Bucureşti dovedeşte cât de repede reacţionează America în situaţii de criză. Dar Rusia poate controla viteza de reacţie a Statelor Unite dacă temperează criza din Ucraina - aceasta este, în tot cazul, ceea ce crede. Şi este exact ce îngrijorează România”.

George Friedman reaminteşte că Statele Unite încearcă mereu toate căile de a-şi sprijini economic, logistic, diplomatic aliaţii înainte de a interveni direct. Un lucru pe care România pare să-l fi acceptat, dar Polonia mai puţin, care a cerut ca zece mii de militari NATO să fie staţionaţi pe teritoriul ei.

„Indiferent ce a crezut la început, America realizează acum că Rusia rămâne o ameninţare permanentă la adresa Ucrainei şi că această criză va avea repercusiuni asupra ţărilor din regiune, cum ar fi România”.

George Friedman crede că Rusia este interesată de România din mai multe motive: este ţară la Marea Neagră, este o potenţială furnizoare de carburanţi, deci un concurent regional. Şi este apropiată de Moldova.

De ce este importantă Republica Moldova

„Moldova este importantă” – consideră George Friedman – „ strategic, dacă ar fi ocupată de Rusia, Moscova ar fi la malul Prutului, în imediata apropiere de Bucureşti. Dacă Moldova s-ar uni cu România, atunci NATO s-ar extinde până la Nistru, în imediata apropiere de Odesa.  Consideraţii care joacă un rol numai în caz de război”.

Rusia este structural slabă, crede George Friedman, puterea ei sunt carburanţii, dar nu controlează preţul acestora pe piaţa internaţională. Pe de altă parte, este greu de crezut că America va încerca să scadă preţul carburaţilor. România nu poate deveni o sursă regională de energie în viitorul apropiat. Aşa că Rusia are „o şansă de a acţiona în forţă, în sud estul Europei”.

„Rusia are nevoie de Ucraina. Nu poate ocupa România” – îşi continuă Friedman raţionamentul. „Cu sau fără implicarea Americii, Rusia este prea slabă. Dar Rusia poate manevra, poate submina, poate manipula. Rusia vrea să submineze parteneriatul României cu Statele Unite şi poate face asta prin manipulare politică. Pentru mulţi români, Rusia este aproape şi puternică. America este departe şi indecisă”. Şi toată lumea pare să uite că totuşi, în secolul trecut, Statele Unite au câştigat trei războaie în Europa.

George Friedman crede că pentru moment România acceptă faptul că America acţionează dintr-o poziţie de forţă, în pofida subtilităţii manevrelor ruseşti. Dar Friedman avertizează că tandemul româno-american depinde de „consecvenţa politicii americane. Distanţa poate schimba perspectiva şi poate deschide opţiunea unor noi alianţe. România este unde este. Nu se poate muta. Dar poate schimba aliaţele. Opţiune pe care nimeni nu trebuie să o ignore” – încheie George Friedman analiza din publicaţia „Stratfor”, citată de Europa Liberă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite