Gazprom va dicta tariful gazelor la Chişinău? Victor Parlicov, despre noile prevederi aprobate de ANRE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tarifele la gaze naturale vor scădea după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat modificarea metodologiei de calculare a preţurilor în condiţiile în care amendamentul Furdui a fost anulat. Totuşi, experţii susţin că modificarea nu a fost una corectă şi va duce la situaţia ca Gazprom să dicteze care va fi preţul gazelor la Chişinău.

Conducerea ANRE a aprobat miercuri, 13 ianuarie, proiectul de modificare a Metodologiei de calculare şi aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale. Decizia de a schimba prevederile metodologiei a venit după ce Legislativul a anulat amendamentul Furdui care prevedea includerea în costul tarifului a cheltuielilor pentru transportul la tranzitarea gazelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova. Directorul Agenţiei, Sergiu Ciobanu, a declarat, în cadrul şedinţei, că după ce decizia va fi publicată în Monitorul Oficial, va fi anunţat când vor avea loc dezbaterile pentru aprobarea unui nou tarif la gaze naturale.

Decizia ANRE nu este corectă

Prezent la şedinţă, fostul director al ANRE, expertul economic Victor Parlicov a declarat pentru Adevărul Moldova că decizia nu este una tocmai corectă. Potrivit lui Parlicov, Agenţia a făcut un pas în direcţia corectă, însă nu l-a făcut până la capăt. O dată ce legea a revenit la forma care era până în 2014 când a fost aprobat amendamentul Furdui, metdologia trebuia să revină în mod normal la prevederile care erau până la acea dată. Însă nu s-a întâmplat acest lucru”, susţine Victor Parlicov.

Element nou în formula de calcul

În opinia expertului IDIS Viitorul, ANRE a efectuat o modificare, o ajustare prin care, de fapt, oricum va fi mai bine decât a fost până acum, însă sunt două aspecte, nefiind clar de ce a fost necesară modificarea metodologiei. Astfel, Victor Parlicov a precizat că în cadrul şedinţei în care a fost schimbată metodologia după aprobarea amendamentului Furdui a propus ca toate formulările legate de tranzit şi cosumatorii interni să fie excluse din document, deoarece sunt deja stipulate în lege, pentru că ştiam că oricum vor fi anulate. „Atunci, în cadrul şedinţei, mi s-a spus că propunerea mea este acceptată, însă s-a publicat cu formulările acestea opace. Acum a apărut necesitatea de a exclude aceste formulări aşa cum am spus atunci, dar dincolo de aceste formulări a fost introdus un element nou la calculul tarifului de furnizare a gazelor naturale de către Moldovagaz, adică a fost introdus un element în formulă pe care noi nu-l controlăm”, a explicat expertul în energetică.

Influenţă directă Gazprom

Potrivit lui Parlicov, este vorba despre veniturile de la tranzitul gazelor, care nu sunt calculate şi nu fac parte din baza metodologiei sau baza costurilor, dar sunt negociate de către Moldovagaz şi Gazprom. „Acest lucru înseamnă că Gazprom când va stabili şi va negocia preţurile cu Moldovagaz la tranzit direct va influenţa tariful pe care îl vom plăti noi. Şi atunci de ce ne trebuie ANRE? Poate direct să scriem în lege şi în metodologie că tariful la transport îl stabileşte Gazpromul şi gata”, s-a arătat convins fostul director al Agenţiei.

Prin urmare, Victor Parlicov a precizat că dacă s-ar fi mers pe varianta pe care o consideră că este corectă, atunci reducerea la tarif ar fi fost de 5%. „Acum cred că această reducere va fi de cel mult 3%”, estimează expertul. Calculele experţilor au arătat că din cauza amendamentului Furdui, moldovenii au scos zilnic suplimentar din buzunare 800 000 de lei. Tariful actual la gaze naturale este de 6,3 lei pentru o mie de metri cubi după ce a fost majorat în iulie cu peste 15%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite