Gaburici cheamă la calm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Chiril
Gaburici crede că atât sistemul bancar, cât şi cetăţenii au cauzat criza de pe
piaţa valutară FOTO: Alexandru Tarlev
Premierul Chiril Gaburici crede că atât sistemul bancar, cât şi cetăţenii au cauzat criza de pe piaţa valutară FOTO: Alexandru Tarlev

Situaţia de pe piaţa valutară, când leul moldovenesc s-a devalorizat brusc faţă de euro şi dolar, a fost provocată atât de sistemul bancar, cât şi de cetăţeni. La această concluzie a ajuns premierul Chiril Gaburici în urma unei discuţii cu reprezentanţi ai băncilor comerciale din Moldova.

Prim-ministrul Chiril Gaburici a convocat ieri, 23 februarie, o şedinţă cu reprezentanţii sectorului bancar, pentru a discuta situaţia pe piaţa valutară. După întrevedere, premierul a declarat că aceasta se va stabiliza. „Cetăţenii trebuie să fie calmi şi să nu se lase la provocările apărute în stradă”, a menţionat Chiril Gaburici.

Speculaţiile de pe piaţa valutară

Potrivit lui, agitaţia de pe piaţa valutară este rezultatul unor speculaţii atât din partea cetăţenilor, cât şi din partea sistemului bancar. Totuşi, vina ar fi mai mult a oamenilor, în opinia premierului. „Mai mult din partea cetăţenilor. Aceste speculaţii au apărut probabil din cauza necunoaşterii situaţiei şi au dus la un agiotaj în rândul cetăţenilor. Este normal ca oamenii să reacţioneze şi să-şi mărească sau să îşi micşoreze rezervele de bani. Important este ca să fim calmi şi să nu reacţionăm brusc cu cumpărări sau vânzări neraţionale”, a menţionat Chiril Gaburici.

Prioritate pentru fermieri

Gaburici a explicat că leii au dispărut de la casele de schimb valutar din cauza vânzării şi cumpărării masive a valutei din ultima perioadă. „Acum este o lipsă de lei, dar în scurt timp, situaţia se va stabiliza”, a specificat Gaburici.

Acesta a mai dat asigurarea că situaţia pe piaţa valutară urmează să fie monitorizată şi în continuare împreună cu reprezentanţii tuturor băncilor. În context, s-a pus accentul pe sprijinul acordat fermierilor. „Am discutat şi despre faptul că, în scurt timp, încep lucrările agrare şi vrem ca băncile să aibă condiţii bune pentru femieri”, a precizat premierul.

Patronatele cer de la Guvern adoptarea urgentă a unui program anticriză

Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova (CNPM) cere Guvernului să adopte de urgenţă un plan naţional anticriză. Preşedintele CNPM, Leonid Cerescu, a menţionat că de la începutul anului moneda naţională s-a depreciat faţă de euro cu 26%, iar faţă de dolar - cu 34%, iar acest proces trebuie stopat. Oamenii de afaceri, băncile şi factorii de decizie trebuie să facă uz de toate instrumentele pentru a calma spiritele şi a nu admite speculaţii pe piaţa valutară.

„Solicităm prim-ministrului Republicii Moldova convocarea imediată a Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară, care are atribuţia de a asigura o coordonare adecvată între autorităţile publice în cazuri de şocuri financiare extraordinare. Facem apel către Guvern să lanseze elaborarea unui plan naţional anticriză”, a subliniat Leonid Cerescu, citat de IPN.

Alexandru Slusari, prim-vicepreşedintele CNPM, a spus că din cauza oscilaţiilor pe piaţa valutară creditele s-au scumpit, iar după ce Banca Naţională a majorat faţa de refinanţare băncile refuză să mai acorde finanţări, ceea ce afectează procesul de activitate a agricultorilor. Alexandru Slusari spune că autorităţile ar trebui să ajute agricultorii cu plata creditelor, ar putea să decidă ca împrumuturile să fie întoarse la cursul care era în momentul când au fost luate.

Potrivit lui Igor Crapivca, vicepreşedinte CNPM, este de aşteptat că întărirea leului, din ultimele zile, nu va duce imediat la micşorarea preţurilor la produsele scumpite ca urmare a devalorizării monedei naţionale. Acesta a mai spus că atât pentru consumatori, cât şi pentru agenţii economici ar fi optim un curs de 15-16 lei pentru un dolar şi 17,5-18 lei pentru un euro.

Dinu Armaşu, director executiv al CNPM, a făcut apel la autorităţi să stabilească motivele declanşării crizei pentru a evita pe viitor astfel de situaţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite