FMI recomandă crearea unui sistem unic central de depozitare a valorilor mobiliare în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional recomandă crearea unui sistem unic central de decontare a valorilor mobiliare în Republica Moldova, ceea ce ar face piaţa mobiliară mai atractivă pentru investitori, anunţă Banca Naţională a Moldovei (BNM).

Funcţionarea unui singur depozitar ar asigura „o conformare mai uşoară la cerinţele internaţionale tot mai severe şi o diminuare a riscurilor financiare”, a declarat Froukelien Wendt, expert FMI în sisteme de plăţi şi de decontare ale valorilor mobiliare. Expertul a prezentat recomandările Fondului în cadrul unei reuniuni la BNM, la care au participat conducători ai băncilor comerciale, specialişti de la Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare, de la Bursa de Valori a Moldovei, Bursa de Valori Chişinău şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare.

De ce Moldova are nevoie de un singur Depozitar

În prezent, în Republica Moldova, există două depozitare de valori mobiliare: Sistemul de Înscrieri în Conturi ale valorilor mobiliare al BNM, în cadrul căruia sunt decontate valorile mobiliare de stat şi certificatele BNM, şi Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare, în cadrul căruia sunt decontate valorile mobiliare corporative incluse în listing la Bursa de Valori a Moldovei. Intenţionează să creeze în perspectiva un depozitar şi Bursa de Valori Chişinău, înregistrată recent.
Menţinerea unei infrastructuri complexe într-o piaţă de capital atât de mică, precum e în Republica Moldova, nu oferă posibilităţi de dezvoltare şi integrare cu alte pieţe financiare. Astfel, în contextul modernizării procesului de decontare a valorilor mobiliare, ideea elaborării unui singur depozitar performant, central, are la bază un şir de argumente convingătoare.

Existenţa Depozitarului Central Unic va susţine concurenţa loială prin asigurarea accesului egal pentru toţi participanţii la piaţa valorilor mobiliare şi va permite introducerea elementelor tranzacţionale noi pe diverse segmente ale pieţei de capital. De asemenea, acesta va asigura un grad mai înalt de automatizare a proceselor, va minimaliza riscurile de tranzacţionare şi va spori eficienţa operaţională. Noua opţiune va contribui la dezvoltarea pieţei de capital şi prin faptul că va face posibilă decontarea tuturor tranzacţiilor: atît a celor trecute prin bursa valorilor mobiliare, cît şi a celor extrabursiere, sunt de părere experţii.

Banca Naţională anunţă că susţine crearea Depozitarului Central Unic.

Conform celor mai bune practici internaţionale, Depozitarul Central Unic este organizat sub forma unei societăţi pe acţiuni, în care banca centrală deţine un pachet de acţiuni în mărime adecvată pentru exercitarea atribuţiilor sale de autoritate monetară, iar restul acţiunilor sunt deţinute de bursele de valori existente pe piaţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite