FMI a aprobat acordul cu Republica Moldova

FMI a aprobat acordul cu Republica Moldova

Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat luni, 7 noiembrie, un acord pe trei ani cu Republica Moldova, finanţat prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismul extins de creditare (ECF), care are ca scop susţinerea programului de reforme economice şi financiare ale statului.

Republica Moldova a obţinut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 178,7 milioane de dolari S.U.A. sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI), transmite IPN cu referire la Oficiul Reprezentantului permanent al FMI în Moldova.
 
Suma echivalentă cu 26 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 35,9 milioane de dolari S.U.A.) va fi pusă la dispoziţia autorităţilor Republicii Moldova imediat după aprobarea acestui acord. Suma rămasă va fi debursată pe parcursul implementării programului, în cinci tranşe, la fiecare din evaluările semianuale ale programului.
 
În urma discuţiilor din cadrul Consiliului de Directori Executivi, Mitsuhiro Furusawa, director adjunct al FMI şi preşedinte în exerciţiu al şedinţei, a declarat că autorităţile Republicii Moldova au elaborat un program comprehensiv – care va fi susţinut de un acord pe trei ani finanţat prin Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) şi Mecanismul extins de creditare (ECF) – pentru consolidarea economiei şi soluţionarea vulnerabilităţilor cheie. Obiectivul programului este de a fortifica stabilizarea economică recentă şi de a progresa în realizarea unei agende ample de reforme structurale, în special în sectorul financiar. Angajamentul ferm de a promova politici sănătoase şi de a îmbunătăţi semnificativ guvernanţa economică va juca un rol crucial în asigurarea unor perspective de creştere economică pe termen lung.
 
”Am ieşit din criză. Ne îndreptăm spre o perioadă de stabilizare economică, după cea politică, spre un cadru propice pentru a dezvolta ţara şi a creşte bunăstarea oamenilor. De acum înainte trebuie să asigurăm o creştere economică pentru zeci de ani, renunţând la practica supravieţuirii de la un an la altul”, a declarat preşedintele Legislativului, Adrian Candu
 
Oficialul a mulţumit tuturor celor care acasă şi peste hotare au încredere în Republica Moldova, ”tuturor care au crezut şi cred că avem capacitatea de a lua nişte angajamente şi de a le respecta. Pe cei care încă nu cred asta, îi vom convinge în timp prin acţiuni”, a spus el.
 
Potrivit preşedintelui Parlamentului, după decizia Fondului Monetar Internaţional, credibilitatea Republicii Moldova va creşte în faţa investitorilor şi partenerilor internaţionali. ”Nivelul ridicat de transparenţă şi evaluarea independentă a progreselor înregistrate în următoarea perioadă, va facilita realizarea angajamentelor asumate de autorităţi în faţa propriilor cetăţeni. Angajamente care înseamnă până la urmă un nivel de trai decent, oportunităţi de dezvoltare şi o viaţa demnă pentru fiecare locuitor al ţării noastre”, a mai declarat Adrian Candu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: