Firmele milionarului moldovean Valerii Moraru, care a preluat echipa Rapid, înglodate în datorii sau în faliment

Firmele milionarului moldovean Valerii Moraru, care a preluat echipa Rapid, înglodate în datorii sau în faliment

Valerii Moraru (centru) a asistat la meciul Rapid - Steaua. FOTO: Răzvan Păsărică

Companiile controlate de Valerii Moraru, omul de afaceri care ar fi preluat pachetul majoritar de acţiuni la clubul de fotbal Rapid, şi soţia acestuia, Violeta Moraru, au datorii de milioane la buget, anunţă Business Magazin.

Conform datelor din Registrului Comerţului, Valerii Moraru direct sau prin intermediul soţiei sale, Violeta Moraru, controlează companiile Perla Covasnei şi Azuga Waters, care au avut în 2012 afaceri cumulate de 73 de milioane de lei, dar şi o firmă ce a ajuns în insolvenţă.

Potrivit publicaţiei businesmagazin.ro, Azuga Waters este înregistrată cu 279 refuzuri la plată, în valoare totală de peste 11 milioane lei româneşti (circa 3,5 milioane de dolari), în vreme ce Perla Covasnei este înregistrată cu 120 de incidente de plată şi o suma refuzată de 3,6 milioane lei (un milion de dolari. Cei doi mai sunt acţionari şi în cadrul Fonticor Trans, companie care a ajuns deja în insolvenţă cu o masă credală de 5,3 milioane lei.

Azuga Waters are datorii la stat de două milioane de lei, iar Perla Covasnei înregistrează restanţe de 1,4 milioane de lei.

O analiză realizată de portalul mold-street.com relevă că Valerii Moraru a avut numeroase afaceri în Republica Moldova, din care ulterior a ieşit. În anul 1999, a preluat hotelul „Chişinău“, pe care ulterior l-a gajat la o bancă. Hotelul a ajuns o ruină şi nici astăzi nu are un stăpân care să-l pună pe picioare.

Moraru şi-a adus contribuţia şi la preluarea, în anul 1999, a hotelului „Moldova“, prin intermediul companiei Transmarconi şi vinderea acestuia unor firme ofshore. Acum, clădirea este sediu de bancă.

A fost implicat în tranzacţiile şi administrarea fabricii de sticlă Cristal-Flor din Floreşti, pe care a reuşit să o pună în funcţiune. De asemenea, a avut o contribuţie la preluarea companiei Cereale-Chişinău (actualul Cominat de produse de panificaţie, care în 1999 avea datorii de peste 114 milioane de lei).

În cadrul companiei Larga-Vin, a fost partener de afaceri cu Victor Bostan, actualul proprietar al vinăriei Purcari şi Bostavan. Împreună, deţineau fabrici de vin în regiunea Kuban din Rusia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările