Final „fericit“ pentru companiile lui Vlad Plahotniuc în litigiul insulelor de basm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a pierdut definitiv procesul intentat în legătură cu vânzarea unor proprietăţi din Parcul „La Izvor“, care au ajuns la Finpar Invest, companie controlată de Vlad Plahotniuc

Pe 22 ianuarie, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a respins recursul Consiliului Municipal şi al Primăriei Chişinău şi a menţinut hotărârea Curţii de Apel Chişinău din 1 februarie 2013, prin care a fost apreciată drept legală privatizarea restaurantului „La Izvor“ şi vânzarea terenului adiacent de 0,41 de hectare.

Au fost epuizate toate căile de atac

Instanţele şi-au motivat decizia prin faptul că, până la vânzare, imobilul şi terenul se aflau în proprietatea statului, iar Agenţia Proprietăţii Publice era în drept să-l înstrăineze firmei Gerex-Cons SRL, care a fuzionat ulterior cu Finpar Invest. Ultima ar face parte din grupul de companii controlate de politicianul Vlad Plahotniuc.

De cealaltă parte, Diana Gurschi, şefa Direcţiei Asistenţă Juridică din cadrul Primăriei Chişinău, susţine că terenul nu putea fi privatizat fără acordul administraţiei locale, deoarece era la balanţa întreprinderii municipale Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi. Autorităţile locale susţin că au aflat post-factum că restaurantul şi terenul aferent au fost vândute de către Agenţia Proprietăţii Publice.

Potrivit juristei, au fost epuizate deja toate căile de atac ale tranzacţiilor şi, respectiv, administraţia Capitalei trebuie să se conformeze deciziei instanţei.

Vor construi un „obiectiv de menire socială“

De asemenea, Consiliul Municipal Chişinău ar urma să transmită în propietatea Finpar Invest cele două insule de pe lacul din Parcul „La izvor“, supranumite de basm, cu o suprafaţă de circa 1,1 hectare.

„Şi în acest caz există de un an o decizie definitivă a instanţei, dar aceasta nu a fost încă executată pentru că firma nu a depus o solicitare în acest sens“, precizează Diana Gurschi.

Administratorul Finpar Invest, Ghenadie Sajin, spune că în curând în zonă va fi ridicat „un obiectiv de menire socială“.

Un proiect mai vechi al companiei prevedea că în parc urmează să fie construit un  complex de agrement. „Am depus actele la Primărie şi aşteptăm să primim toate avizele necesare pentru a începe lucrările“, susţine managerul.

image

La cele două insule din poveste, de pe lacul "La Izvor" se poate de ajuns pe gheaţă sau cu luntrea FOTO Tudor Iovu

Restaurantul „La Izvor“, cu suprafaţa de 1.883 de metri pătraţi, a fost inclus în anul 2007 în programul de privatizare sub denumirea întreprinderea de stat Ghiocel Dalb. Obiectivul a fost scos la mezat în iulie 2008, iar preţul cerut era de 10 milioane de lei. Pe 7 august 2008, a fost vândut de către Agenţia Proprietăţii Publice firmei Gerex-Cons contra sumei de 10,5 milioane de lei. Peste jumătate de an, la 27 februarie 2009, agenţia a vândut şi terenul de 0,41 hectare cu 581.533 de lei deja firmei Ghiocel Dalb.

La finele anului trecut, compania Finpar Invest a câştigat un alt proces cu administraţia publică din Capitală, devenind proprietara cafenelei „Guguţă“ din parcul central şi a terenului aferent de 0,4 hectare.

E o hoţie evidentă la mijloc şi, totuşi, instanţa dă câştig de cauză. Cui nu-i e clar că 1,5 hectare nu pot fi teren adiacent? Dorin Chirtoacă, primarul Capitalei

GALERIE FOTO Operaţiunea „insule de basm“ pentru Vlad Plahotniuc

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite