Falimentul Greciei poate băga economia Republicii Moldova în criză

Falimentul Greciei poate băga economia Republicii Moldova în criză

Valurile de măsuri de austeritate din Grecia au declanşat greve generale care au scos în stradă toate segmentele sociale

Situaţia economică gravă şi pericolul de default al Greciei nu va avea efecte directe asupra Republicii Moldova, susţine Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

„Investiţiile din Grecia în Republica Moldova sunt nesemnificative şi o eventuală retragere a acestora, care este puţin probabilă, nu ne poate afecta direct", a declarat Dorin Drăguţanu.

În acelaşi timp, guvernatorul BNM spune că riscurile mari vin de la o eventuală depreciere a euro şi de la scăderea transferurilor de bani de la moldovenii aflaţi la muncă în statele UE, ca urmare a extinderii crizei din Grecia. Dorin Drăguţanu nu exclude chiar o repetare a crizei din anul 2008, dar precizează că totul depinde de deciziile politicienilor din Uniunea Europeană şi de faptul dacă default-ul Greciei va fi unul „ordonat" sau dezordonat.

Andrei Crigan, economist şi director al Casei de Investiţii BIS-capital, susţine că o criză în UE ar putea duce şi la scăderea cererii de mărfuri moldoveneşti pe piaţa comunitară, iar aceasta va afecta producătorii locali.

La ora actuală investiţiile greceşti în economia moldovenească sunt de câteva zeci de milioane de euro, iar două bănci din ţara noastră au oficial investitori din Grecia - Eurocreditbank şi Victoriabank.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: