Factura la energie s-ar putea dubla. Ce au depistat auditorii în cazul RED Nord şi RED Nord Vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii care au verificat corectitudinea calculelor efectuate de operatorii din sectorul energetic la stabilirea tarifului la energie electrică au constat că valoarea acestuia ar trebuie să fie de 3,13 lei per kWh.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) din Republica Moldova a iniţiat, ieri, examinarea raportului de audit al companiei Gas Natural Fenosa, iar astăzi urmează să fie prezentate rezultatele şi în cazul RED Nord, RED Nord-Vest şi Moldelectrica. Auditorii susţin că dacă ar fi incluse devierile financiare în costul tarifului la energia electrică, consumatorii vor trebui să achite dublu pentru factură.

Audit în baza unor calcule eronate?

Experţii susţin că tariful la energie electrică ar trebui să fie de 3,13 lei/kWh, fiind incluse în cost toate pierderile companiei, adică practic dublu faţă de cel care era în vigoare înainte de luna iulie, adică de 1,57 de lei/kWh. În acelaşi timp, raportul arată că fără devierile financiare, preţul la curent ar trebui să fie de circa doi lei per kWh. Totuşi, în informaţia publicată de ANRE privind rezultatele verificării calculelor la stabilirea tarifelor de către operatorii din sectorul energetic, compania BDO Audit&Consulting notează că nu pot fi credibile calculele prezentate de RED Nord şi RED Nord-Vest. Potrivit auditorilor, aceste două întreprinderi de stat nu au dus evidenţa separată a veniturilor şi cheltuielilor pentru activitatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice. De asemenea, în raport se spune că cei doi operatori nu au prezentat calculele separat privind distribuţia şi furnizarea energiei electrice. „Datorită faptului că procedurile de mai sus nu reprezintă un audit sau o revizuire a situaţiilor financiare în conformitate cu Standardele Internaţionale de Audit sau cu Standardele Internaţionale privind Misiunile de Revizuire, noi nu exprimăm nici o asigurare în privinţa datelor prezentate pentru anii 2013-2015”, precizează auditorii.

Republica Moldova, acţionată în judecată

În acelaşi timp, Gas Natural Fenosa a criticat ANRE pentru suspendarea deciziei din iulie privind aprobarea tarifelor noi la energie electrică. În acelaşi timp, conducerea companiei susţine că dacă nu vor fi incluse devierile financiare în tarif, va apela la arbitrajul internaţional care ar putea decide achitarea despăgubirilor în sumă de sute de milioane de lei de către Republica Moldova. Totuşi, reprezentanţii Gas Natural Fenosa anunţau la începutul lunii octombrie că au atacat deja ANRE într-o instanţă de judecată din SUA. Astfel, directorul companiei, Silvia Radu, a declarat că datoriile faţă de alţi operatori din sistem pun în pericol securitatea energetică a Republicii Moldova şi este necesară reeşalonarea datoriilor de circa 1,5 miliarde de lei pentru o perioadă de mai mulţi ani, astfel ca impactul asupra tarifului să fie minim. „Dacă se va stabili o perioadă de un an, tariful va fi de trei lei, iar dacă pentru o perioadă de mai mulţi ani, atunci valoarea ar fi şi mai mică”, a precizat Silvia Radu.

Datoriile vor fi incluse în tarif

La rândul său, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a menţionat că după examinarea tuturor rapoartelor va fi luată o decizie în ceea ce ţine de costul energiei electrice. În acelaşi timp, Ciobanu a anunţat că există mai multe mecanisme care pot fi puse în aplicare în baza experienţei internaţionale la reeşalonarea datoriilor şi includerea acestora în tarif.

În acelaşi timp, reprezentanţii organizaţiilor de consumatori au declarat că auditul este un capriciu al ANRE şi că instituţia ar trebui să achite cheltuielile pentru efectuarea acestor verificări, dar nu să fie incluse în tarif aşa cum este planificat. Alţi experţi prezenţi la şedinţă au reproşat ANRE că nu ia în calcul furturile de energie electrică din reţea sau investiţiile care nu au fost realizate de companiile energetice.

ANRE a decis în iulie majorarea tarifului mediu la energie electrică în cazul consumatorilor din centrul Republicii Moldova de la 1,57 de lei per kWh la 2,15 lei/kWh. De asemenea, consumatorii din nordul ţării au achitat până la suspendarea deciziei 2,23 de lei per kWh şi, respectiv, 2,33 de lei/kWh.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite