Exportatorii de fructe din Republica Moldova, sub lupa autorităţilor ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul fitosanitar rus Rosselhoznadzor a atenţionat autorităţile de la Chişinău că opt furnizori moldoveni ar fi livrat produse cu încălcarea normelor sanitare. Oficialii moldoveni promit să ia măsuri

Serviciul Federal de control veterinar şi fitosanitar al Rusiei şi-a exprimat preocuparea indeosebi în legătură cu detectarea în mod repetat a unor reziduuri de substanţe interzise şi dăunătoare în produsele de origine vegetală la opt companii din Republica Moldova.

În scrisoarea adresată lui Gheorghe Gaberi, directorul Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentară (ANSA), se menţionează că cele mai multe cazuri s-au depistat la trei firme moldoveneşti care se ocupă, de fapt, cu reexportul în Rusia a producţiei agricole din Turcia, Grecia etc: Vamcomplex, Politrans-Broker şi Prim-Export.
Datele Vamei arată că în anul 2012 Vamcomplex şi Politrans-Broker au fost al doilea şi al treilea ca mărime exportator din ţara noastră.

EXPORTATORII INVOCAŢI, DE FAPT, REEXPORTĂ

„Noi ne ocupăm cu reexportul de fructe şi legume. Din Republica Moldova nu am livrat în Rusia niciun produs “, ne-a declarat Vladislav Albu, directorul Vamcomplex. Acesta s-a arătat surprins de faptul că îl întrebăm despre descoperirea unor încălcări a cerinţelor sanitar-veterinare. „La un volum de peste 500 de TIR-uri trimise în Rusia, două-trei cazuri cred că nu este ceva extraordinar. În plus, noi doar livrăm marfa, producătorii sunt din Grecia sau Turcia şi ei poartă toată responsabilitatea pentru calitatea producţiei“, a explicat managerul.
Şi Dmitri Stanev, managerul companiei Prim-Export, s-a mirat de pretenţiile autorităţilor sanitare ale Rusiei. „Dacă ar fi depistat vreun dăunător, cu siguranţă că maşina cu fructe era întorsă de la vamă, dar aşa ceva nu s-a întâmplat“, a afirmat directorul.

PRODUCĂTORII SĂ FIE OBLIGAŢI SĂ-ŞI CERTIFICE MARFA

În acelaşi timp, Andrei Harjevschi, proprietarul Ande-Trans din Hânceşti, firmă care ar fi admis în anul 2012 două încălcări a cerinţelor de securitate fitosanitară la livrarea producţiei în Rusia, spune că problema cea mai mare este că cei mai mulţi producători agricoli din Republica Moldova nu au certificate de inofensivitate pentru fructele şi legumele lor.

„Nu este normal ca aceştia să nu poarte nicio răspundere pentru calitatea producţiei lor, iar de obţinearea acestor certificate să ne ocupăm noi. Autorităţile ar trebui să-i oblige să lucreze legal, căci nici nu se prea avântă să elibereze facturi pentru producţia lor. Degeaba se mai jeluie că le este greu“, a spus revoltat Harjevschi.

STRUGURII DIN TURCIA VIA MOLDOVA

Gheorghe Gaberi, directorul ANSA, a declarat că este la curent cu scrisoarea Rosselhoznadzor şi din ea rezultă că numărul cazurilor de încălcare a normelor sanitare din Rusia este în scădere. „Vom lua măsuri pentru a elimina asemenea situaţii. Totodată, vor fi operate şi modificări în actele normative, ca cei care se ocupă cu reexportul să nu fie confundaţi cu exportatorii de producţie moldovenească“, a afirmat Gaberi.

Funcţionarul consideră anormală situaţia când ţara noastră „se transformă într-un punct de tranzit spre Rusia a strugurilor din Turcia“.

Economistul Viorel Chivriga spune că autorităţile de la Chişinău trebuie să fie foarte atente la mesajele venite din Rusia şi să ia măsuri contra celor care admit asemenea încălcări. În opinia specialistului, riscul cel mare vine de la faptul dacă există sau nu cazuri când producţia din alte ţări este exportată ca provenită din Republica Moldova. „Doamne fereşte să mai cadă peste capul nostru o nouă interdicţie din partea Rusiei. Va fi vai şi amar de producătorul nostru“, a concluzionat Chivriga.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite