Experţii germani recomandă Republicii Moldova să ceară Bruxelles-ului majorarea cotelor la exportul de fructe şi de struguri în UE

Experţii germani recomandă Republicii Moldova să ceară Bruxelles-ului majorarea cotelor la exportul de fructe şi de struguri în UE

Majoritatea fructelor care merg la export sunt mere. FOTO Adevărul

Autorităţile de la Chişinău trebuie să insiste asupra majorării cantităţii de fructe ce vor putea fi exportate pe piaţa UE după crearea Zonei de comerţ liber, mai ales în contextul situaţie regionale, a susţinut economistul Jörg Radeke, în cadrul unui briefing organizat de către Echipa Economică Germană Moldova împreună cu Centrul Analitic Independent Expert-Grup, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Economistul a menţionat că domeniul exportului de fructe este în pericol în caz că Rusia decide să rupă orice relaţii comerciale cu Moldova după ratificarea Acordului de Asociere cu UE. Fructele moldoveneşti sunt exportate în proporţie de 90% pe piaţa rusească. În acelaşi timp, cotele de fructe ce vor putea fi exportate în UE după crearea Zonei de comerţ liber nu acoperă volumul de fructe absorbit acum de piaţa Federaţiei Ruse.

Acum producătorii de fructe din Moldova exportă foarte puţin în UE din cauza unor bariere de gen tarifar şi non-tarifar. Cele ne-tarifare pot fi uşor depăşite, marii producători moldoveni deja au declarat că implementează mecanismele necesare pentru a avea fructe conform standardelor europene. În ceea ce ţine de problema tarifelor, economistul a menţionat că acum, spre exemplu, un producător de mere care vrea să exporte pe piaţa UE, este obligat să-şi vândă fructele la un preţ anume, care nu poate fi scăzut – 56 de euro pentru 100 de kilograme de mere. Pe când în UE merele sunt mult mai ieftine. Respectiv, producătorii moldoveni nu sunt motivaţi să exporte pe piaţa europeană. Însă aceste cerinţe vor dispărea odată cu crearea Zonei de comerţ liber.

Jörg Radeke spune că unica problemă care este văzută în prevederile Acordului de Asociere şi se referă la crearea Zonei de comerţ liber o reprezintă cotele prea mici pentru exportul de fructe, iar aceste cote nu vor acoperi întreaga cantitate exportată acum în Rusia în caz de un embargo şi asupra fructelor moldoveneşti. De exemplu, pentru mere este prevăzută o cotă de 20.000 de tone, pe când în Rusia se exportă 140.000 de tone. Expertul este convins că nici investitorii nu vor veni în domeniul producerii fructelor, dacă vor vedea o cotă atât de mică, mai relevă IPN.

Expertul consideră că Moldova şi UE mai pot revedea cotele de fructe exportate, mai ales că atunci, când Acordul s-a negociat, a fost o conjunctură politică, iar acum este deja alta. Jörg Radeke spune că ar trebui majorată cota de struguri exportaţi de la 5.000 tone la 20.000, iar cea de mere de la 20.000 la 100.000 mii tone. Economistul a făcut o paralelă cu embargoul rusesc pentru vinul din Moldova şi a amintit că UE a abolit orice tip de cote pentru vinul din Moldova pe piaţa europeană pentru a susţine ţara în faţa şocului, şi e de părere că se poate acţiona astfel şi în cazul cu fructele moldoveneşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: