Experţii germani recomandă agricultorilor moldoveni să planteze culturi solicitate în UE, cum ar fi soia şi alune

Experţii germani recomandă agricultorilor moldoveni să planteze culturi solicitate în UE, cum ar fi soia şi alune

FOTO arhivă

Guvernul Republicii Moldova a cerut opinia Grupului German de Consiliere Economică privind produsele care pot fi crescute în Moldova şi pentru care există potenţial mai mare de export pe piaţa Uniunii Europene în general şi în Germania în particular. Economiştii Grupului German au sugerat că pe termen scurt Moldova îşi poate schimba producţia dominată de grâu şi floarea soarelui spre soia, sorg, nuci, alune sau miere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Managerul de proiect în cadrul Grupului German de Consiliere Economică, Jorg Radeke, a declarat pentru IPN că floarea soarelui este un produs care domină piaţa şi ar putea fi înlocuit uşor cu soia. E nevoie de un singur sezon pentru a strânge roada. Un atu al Republicii Moldova este că aceste produse nu sunt modificate genetic.

Expertul spune că, în primul rând, MIEPO şi Camera de Comerţ şi Industrie ar trebui să asiste agricultorii pentru a-i informa despre culturile care pot fi exportate. Următoarea etapă ar fi crearea valorii adăugate. Chiar dacă cererea pentru soia este mare, ar fi bine ca Moldova să exporte direct uleiuri de soia, deoarece exportul de produse prelucrate este mai profitabil decât cel de materie primă.

Ministerul Agriculturii poate interveni în această direcţie prin politicile de subvenţionare, prin stimularea creării valorii adăugate în Republica Moldova, conchide expertul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: