Experţii în energetică cer de la ANRE să publice calculele pentru tarifele la gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Experţi în energetică cer Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să publice calculele pentru tarifele la gazele naturale, aşa cum prevede legea, şi abia după aceasta să anunţe organizarea consultaţiilor publice.

Într-o conferinţă de presă la IPN, expertul în energetică Sergiu Ungureanu a spus că ANRE trebuie să facă publice toate componentele care intră în tarif. Iar întreprinderea Moldovagaz trebuie să dea publicităţii informaţia despre achiziţiile de gaze şi cursul leu – dolar aplicat. Odată cu devierea tarifelor faţă de cheltuielile reale cu mai mult de trei procente se creează premise pentru actualizarea tarifelor, lucru care nu a fost făcut, cu toate că devierile au fost mult mai mari, a menţionat expertul.

Victor Parlicov, fost director ANRE, a spus că Moldovagaz are peste 3% procente pierderi în reţea ca şi componentă tehnică, plus pierderi comerciale. În total, reglementatorul include în tarife circa 4% pierderi doar în reţeaua de distribuţie. De notat că un punct procentual echivalează cu 1,8 milioane de dolari. Potrivit lui Parlicov, cuantumul pierderilor trebuie adus la unul comparabil cu alte ţări, unde media pierderilor nu depăşeşte 2%.

„Dacă urmărim calculele Moldovagaz, vedem că costurile de operare a activităţii operatorului de furnizare sunt la peste 70 de milioane de lei, iar profitul aplicat e peste 100%. Profitabilitatea se aplică la costurile pe care le-a înregistrat pe parcursul activităţii”, a menţionat Tudor Şoitu, expert al asociaţiei Comunitatea „WatchDog.md” şi fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi.

Sergiu Tofilat, expert „WatchDog.md”, a spus că ANRE  nu a prezentat deocamdată niciun fel de estimări privind devierile tarifare – componentă esenţială în estimarea tarifelor la gaze. Experţii au făcut un apel către Guvern şi  către Ministerul Economiei şi Infrastructurii, în calitate de acţionari la Moldovagaz, să apere interesele Republicii Moldova şi să nu admită contracte cu clauze abuzive. Referindu-se la tranzitarea gazelor pe teritoriul Republicii Moldova, Sergiu Tofilat a menţionat că două treimi din reţelele magistrale sunt pe malul drept, o treime –  pe malul stâng, dar veniturile din tranzitarea gazelor se repartizează inexplicabil 50 la 50.

Consumatorii casnici achită pentru un metru cub de gaze naturale 6,3 lei, inclusiv TVA (8%). Potrivit estimărilor experţilor, tariful ar trebui să fie micşorat până la 4,2 lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite