Expert Grup: Revizuirea metodologiei de formare a preţurilor la carburanţi, cea mai indicată opţiune

Expert Grup: Revizuirea metodologiei de formare a preţurilor la carburanţi, cea mai indicată opţiune

Revizuirea metodologiei existente de formare a preţurilor la carburanţi rămâne a fi cea mai indicată opţiune, ţinând cont de particularităţile pieţei produselor petroliere, dar şi de modul cum a fost aprobată noua Metodologie în anul 2016.

Mai mult ca atât, revizuirea componentelor preţurilor plafon poate fi efectuată într-un mod transparent cu implicarea tuturor părţilor interesate pentru a exclude disensiuni la etapa aplicării Metodologiei, aşa cum s-a întâmplat de această dată. Centrul Analitic Independent „Expert Grup” vine cu o notă privind piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, transmite IPN.

Potrivit autorului notei şi directorului de program în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Vadim Gumene, orice iniţiativă ce vizează subiecte sensibile din punct de vedere socio-economic necesită o fundamentare foarte minuţioasă în baza estimărilor empirice cu includerea unor modele şi scenarii care ar anticipa modificarea statu-quo-lui, în mod obligatoriu creşterea cotaţiilor, dar şi alinierea accizelor la minimul angajamentelor asumate.
 
„În acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi de faptul că, imixiunea în formarea preţurilor, chiar şi pentru produsele petroliere, trebuie să aibă un caracter temporar şi să reprezinte doar o etapă premergătoare liberalizării totale a pieţei date. Desigur, condiţia de bază rezidând în excluderea carenţelor existente în mediul concurenţial şi o analiză mai minuţioasă a practicilor existente în domeniul vizat din partea instituţiilor competente”, conchide expertul.

În nota expert Grup se menţionează că în ultima perioada piaţa produselor petroliere din Moldova a fost marcată de un şir de antagonisme, care au avut la bază dezacordul consumatorilor faţă de majorările preţurilor pentru aceste produse. Punctul culminant a fost atins odată cu publicarea de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a noilor preţuri plafon de comercializare cu amănuntul a carburanţilor pentru perioada de la urmă.

Ulterior, sub presiunea protestelor consumatorilor, Ministerul Economiei şi Infrastructurii în comun cu Agenţia pentru Protecţia Consumatorului şi Supravegherea Pieţei a solicitat instanţei de judecată să examineze anularea Ordinului ANRE prin care au fost stabilite noi preţuri la carburanţi.
 
Conform Ministerului Economiei şi Infrastructurii, emiterea ordinului respectiv a fost efectuată cu încălcarea prevederilor legale şi anume, fără a fi supus consultărilor publice cu părţile interesate în vederea respectării principiului transparenţei în procesul decizional, precum şi a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final.
 
Drept rezultat, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a suspendat ordinul ANRE, invocând faptul că menţinerea în continuare a acestui act administrativ ar putea aduce atingerea drepturilor şi intereselor unui cerc nelimitat de persoane.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: