Expert-Grup: Pierderile în sectorul forestier sunt cauzate de managementul defectuos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

În ultimii trei ani, pierderile înregistrate în sectorul forestier au fost de aproape 400 de hectare de pădure, potrivit unui raport al Curţii de Conturi. Analizând raportul, expertul Centrului Expert-Grup, Tatiana Savva, a constatat că principalele cauze ale acestor pierderi au fost lipsa de profesionalism al angajaţilor din sector şi managementul defectuos.

Într-o conferinţă de presă la IPN,  Tatiana Savva a menţionat că suma pierderilor se ridică la şapte milioane de lei. „Cum au avut loc aceste pierderi? În primul rând din contul ocupării ilegale a terenurilor de pădure şi din contul unor operaţiuni din cauza delimitării incorecte a pădurilor”, a menţionat Tatiana Savva.

În lucrarea sa, Tatiana Savva a menţionat că până în prezent Agenţia Moldsilva nu a elaborat un sistem unic de ţinere a evidenţei de stat a fondului forestier şi a cadastrului silvic, şi nici nu a stabilit clar responsabilii pentru acest proces.

„Lipsa unui sistem de evidenţă a Fondului forestier şi problemele la delimitarea pădurilor pune riscuri de înstrăinare a terenurilor şi ocupare abuzivă a acestora. Lipsa banilor pentru înregistrarea şi delimitarea proprietăţii forestiere este o problemă mai mult de capacitate şi interese, decât financiară, pentru că, şi în cazul existenţei resurselor financiare necesare, acestea nu au fost valorificate sau delimitarea a fost făcută incorect din contul terenurilor autorităţilor publice locale sau persoanelor fizice”, spune Tatiana Savva.

O problemă semnalată de expertă este şi darea în arendă a fondului forestier. Potrivit ei, mecanismul trebuie revăzut, iar în cazul în care va continua darea în arendă a pădurilor, este necesar ca acest lucru să se facă în baza proiectelor de dezvoltare, alese prin concurs. În ceea ce priveşte contractele existente, experta spune că este necesară urgentarea revederii sistemului de evidenţă a acestora, pentru a putea colecta banii din arenda acestor terenuri. De asemenea, este necesară şi asigurarea accesului liber al populaţiei în zonele date în arendă.

Analiza a fost elaborată în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: Monitorizarea transparenţei şi promovarea controlului public”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite