Expert economic: Un sfert din companiile de stat din R. Moldova înregistrează pierderi

Expert economic: Un sfert din companiile de stat din R. Moldova înregistrează pierderi

FOTO arhivă, simbol

Douăsprezece din 50 de companii de stat analizate de către economistul IDIS „Viitorul” Ion Butmalai au înregistrat pierderi în anii 2015-2016. Şapte companii au avut o volatilitate a vânzărilor de până la 35%, fapt care creează un risc major stabilităţii financiare, menţionează expertul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Analiza a inclus întreprinderi de stat unde valoarea activelor depăşeşte 1 milion de lei şi statul deţine o cotă mai mare de 51%. Douăsprezece din ele au statut de Societate pe Acţiuni, iar 38 sunt Întreprinderi de Stat, transmite IPN. 

Venitul total din vânzări al companiilor selectate reprezintă aproximativ 40 de miliarde de lei, acestea având în gestiune active în valoare de 74,7 miliarde de lei.

Şapte companii au înregistrat o rentabilitate a capitalului mai mare de 15%, restul în jur de 5% şi mai jos. Patru companii au avut o rentabilitate a vânzărilor mai mare de 15%, restul în jur de 5% şi mai jos. Iar trei companii au înregistrat o rentabilitate a activelor mai mare de 15%, restul în jur de 5% şi mai jos.

În cazul a 17 companii mărimea datoriei depăşeşte profitul anual.

De exemplu, SA „Air Moldova” are un coeficient de 37.88 profituri anuale pentru a acoperi mărimea datoriei pe care a contractat-o; ÎS Frecvente Radio – 27.85, iar SA „Franzeluţa” – 7.81. 

Conform practicilor internaţionale, un indicator mai mare de 4 sau 5 trebuie să bată alarma, fiindcă compania are o probabilitate mică să facă faţă obligaţiilor financiare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: