Expert rus: Funcţionarii moldoveni în frunte cu ministrul Agriculturii se fac vinovaţi că s-a ajuns la embargo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vadim Drobiz, şeful Centrului de cercetare a pieţei de băuturi alcoolice din Rusia, critică autorităţile de la Chişinău pentru că nu au luat în serios ameninţările lui Ghenadi Onişcenko privind o posibilă reintroducere a embargo pe vinurile din Republica Moldova.

Cunoscut ca unul dintre cei mai duri critici ai şefului Serviciului sanitar rus, Vadim Drobiz susţine într-un articol pe portalul cifrra.info că de această dată o mare parte din vină pentru că s-a ajuns la interzicerea vinului moldovenesc le aparţine funcţionarilor de la Chişinău.

"Primul semnal a fost dat o lună şi ceva în urmă. Atunci Onişcenko nu i-a acuzat pe producători, ci pe oficiali pentru lipsa unui sistem eficient de monitorizare a produselor moldoveneşti la ieşirea din ţară.

Ce au făcut oficialii moldoveni în schimb? Nimic... Aici în Rusia noi putem ironiza pe seama Rospotrebnadzor, dar dacă tu - oficial - eşti responsabil pentru condiţiile de afaceri ale ţării tale cu o altă ţară (care de mai multe ori a introdus interdicţii la furnizarea de produse), atunci după primul avertisment aici trebuiau să dea năvală oficialii moldoveni pentru a negocia şi convinge. Nimic nu a fost făcut", susţine expertul rus.

Vadim Drobiz constată că în timp ce tensiunea creştea la Moscova vine ministrul moldovean al Agriculturiii, "şi pleacă fără a se întâlni şi vorbi cu şefii de la Rospotrebnadzor".

"Acesta chiar declară în Republica Moldova că totul este bine. Peste câteva zile a venit şi interdicţia. Vorbele celui care a introdus embargo pe mai multe produse din diverse state nu au fost luate în serios", afirmă expertul rus.
"Mai departe scenariul este ştiut: în produse s-a găsit ceva", precizează Vadim Drobiz.

Cât despre factorul politic, expertul rus spune că chiar dacă a fost de trei ori acest factor politic, semne de întrebare rămân: "De ce funcţionarii moldoveni nu au catadicsit ca în decurs de două săptămâni până la apariţia primelor pretenţii la producţia din Moldova, să se clarifice în pretenţiile organizaţionale invocate de Onişcenko", se întreabă analistul.
"Toate acestea eu (cu toată dragostea mea sinceră pentru Moldova) le apreciez ca pe o neglijenţă criminală din partea funcţionarilor moldoveni în raport cu oamenii de afaceri", mai afirmă Vadim Drobiz.

În opinia specialistului rus cu blesteme şi critici la adresa lui Onişcenko, problema nu se va rezolva. "În această situaţie nu este constructiv să aduci critici la adresa acestuia. El va rămâne în funcţie pentru o perioadă lungă de timp, iar produsele moldoveneşti nu vor avea acces pe piaţă. Se va repeta situaţia din 2006, când după jumătate de an de critici, au fost nevoiţi să meargă la el ca să negocieze. Timpul a fost însă pierdut. În această situaţie contează rezultatul", mai notează Vadim Drobiz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite