EFECTE Seceta şi gerurile au făcut prăpăd în culturile agricole din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiștii le sugerează autorităților să-i ajute de urgență pe țărani
Specialiștii le sugerează autorităților să-i ajute de urgență pe țărani

Pagubele provocate de vremea vitregă se cifrează la sute de milioane de lei. Agricultorii spun că vor fi nevoiţi să reînsămânţeze cel puţin o treime din terenurile cu grâu de toamnă. Ca să strângă o recoltă bună de pe semănăturile afectate, producătorii agricoli vor trebui să cheltuiască peste 2.000 de lei la un hectar doar pentru seminţe şi fertilizanţi, susţin specialiştii.

Seceta severă de la sfârşitul anului trecut a dat peste cap nu doar aşteptările ţăranilor, dar şi campania agricolă de toamnă, care a pus baza recoltei de cereale din 2012.

Astfel, în loc de cele 326.000 de hectare planificate pentru a fi semănate cu grâu de toamnă, în noiembrie doar 262.000 de hectare erau ocupate de această cultură sau cu 20% mai puţin. În cazul orzului de toamnă au fost însămânţate doar două treimi din terenurile prevăzute, iar a rapiţei - şi mai puţin, doar 40%, precizează economistul Viorel Chivriga.

Irigarea şi folosirea fertilizanţilor în agricultură nu va mai fi subvenţionată

„Pentru o recoltă mai bună, va trebui să dublăm cantitatea de fertilizanţi. Este vorba de aproximativ 1.000 de lei suplimentar la fiecare hectar." - Aliona Mandatii, Preşedinte Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor de Cereale Agrocer

„În mare măsură, culturile de toamnă au fost înfiinţate cu depăşirea termenilor optimi prescrişi în tehnologiile moderne, dar şi în lipsa unor condiţii prielnice pentru germinare şi răsărire. În consecinţă, o mare parte din semănături a intrat în iarnă fără să formeze trei-cinci frunze şi doi-trei fraţi şi să asigure intervalul necesar pentru călire", explică specialistul.

Gerurile năprasnice din luna februarie au completat tabloul situaţiei destul de alarmante din agricultură. Lipsa zăpezii în perioadele cu temperaturi sub -20 de grade Celsius a compromis practic toate culturile de rapiţă şi o bună parte din cele de cereale.

Agricultura Moldovei, lăsată la voia Domnului. Află ce spun specialiștii

„Estimările arată că aproape jumătate din semănături sunt în totalitate sau parţial compromise, însă un tablou mai realist se va contura ceva mai târziu. De altfel, o situaţie similară este înregistrată şi în Ucraina, unde circa trei milioane de hectare ocupate de culturi cerealiere vor fi reînsămânţate la primăvară", spune Viorel Chivirga.

PIERDERI DE PESTE 300 DE MILIOANE DE LEI

Aliona Mandatii, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor de Cereale Agrocer şi director al întreprinderii agricole Domultera, susţine că va fi nevoită să planteze din nou cel puţin o treime din cele 330 de hectare semănate cu grâu de toamnă.

„Acestea sunt doar estimările preliminare", precizează managerul. Costurile operaţiunii se ridică la circa 2.000 de lei pentru un hectar.

„Totodată, pentru a putea strânge o recoltă mare şi de calitate de pe terenurile deja însămânţate cu grâne, va trebui să dublăm cantitatea de fertilizanţi pe care-i vom folosi. Este vorba de aproximativ 1.000 de lei suplimentar la fiecare hectar", adaugă Aliona Mandatii.

Ce ne aşteaptă în anul 2012? Grâu mai scump de două ori, UE în criză şi un nou preşedinte în SUA

Ţinând cont de faptul că în total circa 200.000 de hectare urmează să fie reînsămânţate sau fertilizate dublu faţă de nivelul planificat, pierderile urcă la 300-400 de milioane de lei. Aceste costuri vor fi suportate de agricultori. Or, în acest an autorităţile au exclus achiziţiile de fertilizanţi din lista cheltuielilor subvenţionate de stat.

Cum pot fi ajutați fermierii

Specialiştii propun să fie creată o comisie pentru monitorizare şi intervenţii pe piaţa cerealelor. Statul ar trebui să le compenseze agricultorilor costul motorinei, cu 20 de litri la hectar, pentru reînsămânţarea terenurilor compromise.

Guvernul ar urma să cumpere pentru rezerva de stat 20.000 de tone de grâu alimentar de la producătorii locali. Alte măsuri recomandate de experţi: ridicarea barierelor tarifare (TVA) la importul cerealelor, făinii şi nutreţurilor; asigurarea agricultorilor cu material semincer şi fertilizanţi ieftini şi calitativi.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite